Correspondència inèdita 
de Lluís Companys, Pau
Casals i altres personalitats catalanes  
(Fons Jaume Creus i Ventura)

Transcripció de la carta d'Emili Mira a Jaume Creus

<-- Tornar a "Correspondència amb Emili Mira"

SR. J. Creus

Villa Beauchene

Marseille

Benvolgut amic:

Teniu molta raó en el que dieu: l’amic Oliver hauria pogut presentar-nos i posar-nos en relació abans. Cal excusar-ho, però, perquè ja sabeu qu’és quelcom temperamental.

No us haig de dir com us agrairia que retinguéssiu encara el mundo en qüestió fins el mes de Setembre. En aquest mes decidirem si ens quedem ací o si ens embarquem cap a Cuba i, per tant, sabrem qual ha d’ésser la seva destinació definitiva. N’obstant, si això us ha de ocasionar un perjudici, en qualsevol moment podeu facturar-ho a petita velocitat, tal com us ho ha indicat l’Oliver.

El pis de la vostra tia és com un puny però el nostre és com una nou i, per tant, el favor qu’ens feu és realment gran, doncs com ja suposeu els temps no permeten disbauxes ferroviàries.

Ací hi ha una colla de catalans: Carles Pi Suñer, Bosch Gimpera, Perera[1] , Trueta, Duran Jordà[2] , Batista i Roca, R. Gerhard[3], etc., però cada u ha tirat fins ara pel seu cantó i costa molt reunir-los, en part pel problema de les distàncies. N’obstant, crec que aviat farem un petit cercle que treballarà amb tot l’entussiasme per la reconquesta de la nostra terra, mai com ara vexada.

Resto a les vostres ordres per tot quant desitgeu i jo pugui fer-vos ací.

Vostre per Catalunya i la Justícia Social,

[Signatura]


[1] Ramon Perera i Comorera (1907-1984), enginyer industrial, encarregat de la construcció dels refugis durant la Guerra Civil, especialment a Barcelona.

[2] Frederic Duran i Jordà (1905-1957), metge, pioner de l’hemoteràpia, responsable de la primera transfusió sanguínia durant la Guerra Civil.

[3] Robert Gerhard i Ottenwaelder (1896-1970), compositor i music.