El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)

La vaga de la Fàbrica Nova (1946)

Text introductori

El 27 de gener del 1946 es va produir a Manresa una de les primeres vagues generals que van tenir lloc sota l'Espanya de Franco. L'inici d'aquesta vaga va ser a la Fàbrica Nova, la més gran de la ciutat, propietat de la família Bertrand i Serra.

La major part de la plantilla de la factoria era formada per dones, que van ser les protagonistes de la protesta. En el context del que hem explicat a l'apartat anterior, i després d'una vaga de braços caiguts, les obreres van aconseguir que l'empresa no els descomptés del sou les hores que no havien pogut treballar a causa de les aturades elèctriques, a més d'un augment de 45 pessetes al mes.

Tanmateix, quan el dissabte dia 25 van cobrar la setmanada es van adonar que no els havien pagat el jornal corresponent al 24 de gener. Cal recordar que les tropes franquistes havien entrat a Manresa aquell mateix dia de l'any 1939. Per aquest motiu cada 24 de gener se celebrava la Fiesta de la Liberación i era festiu a la ciutat. Les obreres van reclamar cobrar també aquest dia de festa. En negar-s’hi l'empresa, van decidir declarar-se en vaga a partir del dilluns dia 27.

Van venir a Manresa nombroses forces d'ordre públic procedents de Barcelona, però les obreres i els obrers en vaga, atesa la seva precària situació -que feia tants anys que es prolongava-, no es van deixar intimidar. El dia 30 el governador civil va venir a Manresa i va amenaçar amb una forta repressió, alhora que es produïen detencions preventives d'antics líders obrers que no tenien res a veure amb la protesta. El mateix dia hi hagué una manifestació de suport a la vaga, que s'havia estès a d’altres indústries de la ciutat, que fou dispersada violentament per la policia quan va arribar a la plaça Major.

Malgrat la forta censura dels mitjans de comunicació, tot el procés es pot seguir fidelment, gràcies a una font primària de gran valor i que reproduïm en part: el dietari de Laura Sanmiquel, treballadora administrativa a la Fàbrica Nova. Finalment, les obreres aconseguiren no solament cobrar el jornal del dia 24, sinó també un augment de 75 pessetes al mes, a banda de millores en el racionament dels productes de primera necessitat.

Tanmateix, al cap d'unes quantes setmanes, quan tot estava ben calmat i controlat per part de les autoritats, algunes treballadores van ser acomiadades com a represàlia. L'any següent, el 1947, el general Franco visità Manresa. Un dels indrets de la ciutat on anà fou a la mateixa Fàbrica Nova. Segons alguns testimonis, en el decurs de la seva visita deixà clar que fets com els d'aquella vaga no es podien tornar a repetir.

Torna a dalt