Les biblioteques

Taula de continguts

Resum

Poc abans de la República,  Manresa tenia un greu dèficit de sales de lectura. En quatre anys la situació millorà notablement. El 1929 es va inaugurar la Biblioteca Popular, instal·lada als baixos de l’actual Institut Lluís de Peguera que formava part de la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona. El 1932 s’obria la Biblioteca Pública de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis al carrer d’Àngel Guimerà.

També hi havia les biblioteques de l’Arxiu Històric de la Ciutat, la del Centre Excursionista de la Comarca de Bages i la del Centre Excursionista Montserrat, utilitzades per un públic més minoritari.

Abans d’instaurar-se la República, Manresa tenia un greu dèficit de sales de lectura.  Tanmateix, en pocs anys la situació millorà notablement. En efecte, el 21 de febrer de 1929 s’havia inaugurat la Biblioteca Popular, instal·lada als baixos de l’actual Institut “Lluís de Peguera”. Amb un fons inicial de 5.000 llibres, formava part de la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona.

Al seu torn, el 12 de juny de 1932 s’inaugurà la Biblioteca Pública de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis, situada a la cantonada de la Muralla amb el carrer d’Àngel Guimerà. El seu fons bibliogràfic inicial era de 2.500 volums.

Durant moltes dècades aquestes van ser les úniques biblioteques públiques de la ciutat, fins l’entrada en funcionament de l’actual del Casino que, de fet, va significar el trasllat de la que hi havia a l’Institut, convertida actualment en biblioteca escolar. Paral·lelament, la Fundació “la Caixa” va decidir el tancament de l’equipament del carrer d’Àngel Guimerà per motius d’interès financer.

Tot i que més minoritàries, també existien a l’època republicana les biblioteques de l’Arxiu Històric de la Ciutat, la del Centre Excursionista de la Comarca de Bages (que, amb uns 1.500 volums, tenia una important col·lecció de guies per a la pràctica de l’excursionisme), i la del Centre Excursionista Montserrat que disposava d’uns 1.700 volums.

Fotografies

Ressò a la premsa

Reportatge sobre les biblioteques de Manresa, publicat al diari “El Pla de Bages”, el 27-8-1932.

Talls de veu

Testimoni: Àngel Servet i Martí (1920-1989)
Tema: Les biblioteques
Data de l’entrevista: 8-3-1980

Vídeos de testimonis

Emili Vilanova i Ribas sobre la biblioteca de la Caixa de Pensions
Data de l’entrevista: juny del 2006
Ramon Estrada i Carbonell sobre la biblioteca de la Caixa de Pensions
Data de l’entrevista: juny del 2006
Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)