Srebrenica, la vergonya d'Europa

El Museu de l'Exili recorda Bòsnia

Data: 
5 Mai 2008

El fotògraf Miquel Ruiz inaugura al museu jonquerenc l'exposició «Un llarg camí»

 

XAVIER CASTILLÓN. La Jonquera

 

El fotoperiodista empordanès Miquel Ruiz ha inaugurat recentment l'exposició Un llarg camí. Bòsnia, la vergonya d'Europa al Museu Memorial de l'Exili, de la Jonquera, on es podrà visitar fins al 8 de juny. Aquesta exposició –complementada amb dos concerts que situen la creativitat musical en el context de la guerra i l'Holocaust– mostra la difícil vida quotidiana dels ciutadans de Sarajevo mentre la ciutat va patir el llarg i ferotge setge de les forces serbocroates durant la guerra de Bòsnia (1992-1995), el conflicte bèl·lic més sagnant que ha tingut lloc a Europa des de la Segona Guerra Mundial.

 

Miquel Ruiz (1945) és fotògraf d'El Punt i també ha col·laborat amb altres mitjans com ara El Observador, El Mundo, La Vanguardia, etc. El 1993, va ser un dels cofundadors de l'associació Fotògrafs per la Pau, de la qual actualment és el president. Fotògrafs per la Pau ha impulsat diverses iniciatives solidàries amb el poble bosnià, que Ruiz coneix bé des que va treballar com a reporter gràfic en el conflicte dels Balcans. Prèviament a aquesta exposició –la segona temporal del Museu Memorial de l'Exili (Mume)–, Ruiz ja havia portat a terme altres exposicions sobre Bòsnia: Fragments de Sarajevo (2002-2006), que es va poder veure a les comarques gironines i a la capital bosniana, i Srebrenica, el silenci de la memòria (2006-2008), que ha viatjat per diverses localitats gironines, Barcelona i Tarragona. Aquesta última exposició també es mostrarà el juliol vinent al Museu del Genocidi de Potocari (Bòsnia).

 

Al Mume, les ampliacions fotogràfiques en blanc i negre mostren els efectes de les bombes i els edificis derruïts, les cues de la gent per aconseguir aliment i els cementiris improvisats. Les imatges van acompanyades d'escrits amb reflexions dels refugiats bosnians establerts a les comarques gironines.

 

La inauguració de l'exposició, el passat dissabte, va anar a càrrec de Salomó Marquès, catedràtic d'història de l'educació a la UdG i membre del consell assessor del Mume, i Masha Kamenjasevic, que va arribar a Girona el 1993 amb 12 anys, que va parlar en nom dels refugiats bosnians. Pep Rodríguez (guitarra) i Pere Bahí (veu)van interpretar la cançó Sarajevo ljubavi moja.

 

Divendres vinent tindrà lloc al Mume el concert Música per abans i després d'una guerra, del Quartet Drago (21.00 h), i per al 7 de juny s'ha programat Músiques de l'Holocaust, del Brossa Quartet (19.00 h), tots dos concerts amb entrada gratuït

 

 

El cementiri olímpic de Sarajevo, en unes pistes d'atletisme antigues.

Foto: MIQUEL RUIZ INSPAI