Srebrenica, la vergonya d'Europa

Sèrbia, exculpada

Data: 
27 Feb 2007

La justícia internacional eximeix Belgrad d'haver comès genocidi a Bòsnia El tribunal de l'ONU l'acusa de no prevenir ni castigar la matança de Srebrenica Decepció de croats i musulmans bosnians

Redacció

El Tribunal Internacional de Justícia (TIJ), amb seu a l'Haia, va exculpar ahir Sèrbia de la responsabilitat de genocidi durant la guerra a Bòsnia i Hercegovina als anys noranta però va concloure que sí que n'hi va haver a la localitat de Srebrenica, on van ser assassinats 8.000 homes el 1995, sense que Belgrad ho previngués ni ho castigués posteriorment.

"La decisió de matar els homes musulmans a Srebrenica la van prendre alguns membres de l'exèrcit serbobosnià, però sense el control efectiu de la llavors República Federal de Iugoslàvia", va justificar la presidenta del tribunal, la britànica Rosalyn Higgins.

Bòsnia es va adreçar al TIJ perquè dictaminés si Sèrbia havia comès genocidi pels assassinats, segrestos i la neteja ètnica que van devastar Bòsnia durant la guerra civil del 1992 al 1995.

Intenció 

Per als jutges, la comissió de genocidi implica la intenció de destruir un grup. Tot i el suport econòmic i militar de Belgrad a l'entitat sèrbia de Bòsnia no s'ha pogut demostrar que les autoritats sèrbies tinguessin "intenció" de destruir els musulmans bosnians. En canvi, la sentència constata que "era clar el seriós risc de genocidi a Srebrenica". Malgrat això, les autoritats de Belgrad no "van fer res per evitar-ho". També van violar la Convenció contra el Genocidi pel que fa al càstig d'aquest crim en no col·laborar plenament amb el Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII) a l'hora de transferir-ne els responsables de la matança.

El tribunal va instar ahir Belgrad a cooperar completament amb la justícia de l'Haia, ja que el TPII tancarà portes el 2008 i encara no ha jutjat els líders político-militars serbobosnians, com Radovan Karadzic i Ratko Mladic, acusats de genocidi a Srebrenica.

La sentència del tribunal de l'ONU, que no preveu compensacions econòmiques, va provocar una resposta immediata del president serbi, Boris Tadic, que va instar el Parlament a condemnar la matança de Srebrenica. "Per a nosaltres hi ha una part del veredicte que és difícil, que diu que Sèrbia no va fer tot el que va poder per evitar el genocidi", va admetre.

A Bòsnia hi va haver decepció per part dels representants croats i musulmans. "Lamento que el tribunal no hagi condemnat Sèrbia per genocidi", va estimar Haris Silajdzic, membre musulmà de la presidència tripartida.

La UE, presidida aquest semestre per Alemanya, es va mostrar confiada que el veredicte "contribueixi a tancar un capítol dolorós de la història de la regió".