Els mestres de la República a Manresa.
Trajectòries, pedagogies i depuracions

BLANCH ROIG, Miquel

 • NOM: BLANCH ROIG, Miquel
 • LLOC I DATA DE NAIXEMENT: Castellbisbal (Vallès Occidental), 1889
 • LLOC I DATA DE DEFUNCIÓ: Barcelona, 1936
 • DATA D’EXERCICI A MANRESA: 1921
 • ESCOLA ON TREBALLAVA DURANT LA REPÚBLICA: Escola Municipal de Música
 • RESSENYA BIOGRÀFICA:

  El 1911, va fundar l'Orfeó Pàtria de Molins de Rei. A Molins de Rei Miquel Blanch es casà i feia de professor de música i d'organista a la Parròquia de Sant Miquel. A Barcelona va fundar i dirigir el cor Amics del Cant Gregorià, l'agrupació instrumental Studi i el Trio Ars, en el qual actuava com a pianista.

  L'any 1921, a suggeriment dels mestres de l'Orfeó Català, fou nomenat director de l'Orfeó Manresà, que revitalitzà enormement. El 1932 i davant un jurat presidit per Lluís Millet, guanyà el concurs-oposició per a ser el primer director de l'Escola Municipal de Música de Manresa.

  Va ser compositor de sarsueles, misses, himnes i sardanes.

  Tot i no haver-se distingit políticament, el fet de relacionar-se amb ambients catòlics per a guanyar-se la vida com a organista, motivà que un cop esclatada la Guerra Civil fos detingut a Molins de Rei a casa dels seus sogres per elements incontrolats de la FAI i l'endemà assassinat a Can Tunis de Barcelona.

  En honor seu, a Manresa hi ha l'Auditori Mestre Blanch, es convoca el "Premi Mestre Blanch de Música" i l'Orfeó Manresà ha batejat la seva programació estable amb el nom de “Temporada Mestre Blanch”. A Castellbisbal, l'escola municipal de música també duu el nom, i tant Manresa com Molins de Rei i Castellbisbal li han dedicat sengles carrers.