Srebrenica, la vergüenza de Europa

AI urgeix a la Republika Srpska a detenir i entregar al TPI a Karadzic i Mladic

Data: 
10 Jul 2001

LONDRES, 10 (EUROPA PRESS) En vigílies del sisè aniversari de les execucions massives de homes i nens bosnians-musulmans a Srebrenica, Amnistia Internacional (AI) va urgir ahir a les autoritats de la Republika Srpska (RS) i a la força d'estabilització internacional (SFOR), liderada per l'OTAN, a detenir als dos antics líders serbo-bosnians perseguits pel Tribunal Penal Internacional (TPI) per a l'antiga Iugoslàvia en relació amb aquells crims, Radovan Karadzic i Ratko Mladic, segons un comunicat de l'organització.

Radovan Karadzic, expresident dels serbis de Bòsnia durant la guerra que va assolar a aquest país (1991-1995), i Ratko Mladic, comandant en cap de les tropes serbo-bosnianes en el mateix període, estan acusats des de 1996 pel Tribunal de genocidi, crims contra la Humanitat i crims de guerra perpetrats a Srebrenica.

Al voltant de 8.000 bosnians musulmans van ser executats sumàriament després de l'ocupació per part de les tropes serbo-bosnianes del protectorat de l'ONU a l'àrea de Srebrenica, l'11 de juliol de 1995.

El Comitè Internacional de la Creu Roja afirma que al voltant de 7.000 persones segueixen desaparegudes.

La Comissió Bòsnia per Persones Desaparegudes i el TPI han exhumat al voltant de 4.000 restes humanes a la zona, de les que només s'ha identificat a unes cent. "És imprescindible que es detingui a gent com Radovan Karadzic i Ratko Mladic perquè responguin d'aquests càrrecs", va declarar AI, "tant en bé de les milers de víctimes de violacions de Drets Humans comeses en Srebrenica i dels seus familiars com per facilitar el retorn segur i sostenible de les minories" desplaçades.

Amnistia Internacional, continua el comunicat, recorda que "tots els Estats i entitats estan obligats per la Resolució 827 del Consell de Seguretat de mato de 1993 a transferir persones acusades pel Tribunal, que resideixin o continuin en els seus territoris, a la jurisdicció del Tribunal".