Srebrenica, la vergüenza de Europa

Arresten un dels criminals més buscats pel Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia

Data: 
11 Jun 2008

Belgrad

 
El criminal de guerra serbobosnià Stojan Zupljanin ha estat capturat per la policia sèrbia a prop de Belgrad i ha estat traslladat al departament especial de crims de guerra del tribunal de Belgrad, segons ha informat la fiscalia especial encarregada d'aquests temes. Després d'interrogar-lo, està previst que en els pròxims dies extraditin Zupljanin, excap de la policia local serbobosninana de Banja Luka, fins a la Haia, seu del Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia. Aquest tribunal l'havia inculpat de cometre crims de guerra contra musulmans i croats a Banja Luka durant el conflicte de Bòsnia, entre 1992 i 1995, i era un dels quatre acusats que encara es reclamaven a Sèrbia.

 

El coordinador de l'operació de captura ha informat que el detingut no ha ofert resistència i ha declarat que aquesta detenció és "tot un èxit" que demostra que hi ha voluntat política per aconseguir capturar tots els pròfugs encara en llibertat. Les autoritats sèrbies havien anunciat fa uns mesos d'un intent frustrat d'arrestar Zupljanin.

 

El Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia també demana a Belgrad la captura i el lliurament dels ex líders polítics i militars serbobosnians Radovan Karadzic i Ratko Mladic, respectivament, així com l'antic dirigent dels serbis de Croàcia Goran Hadzic.

 

La plena cooperació amb el tribunal és la principal condició per a l'apropament de Sèrbia a la Unió Europea. El proeuropeu Partit Democràtic del president serbi, Boris Tadic, ha declarat que la captura de Zupljanin "és una prova" de la plena cooperació de Sèrbia amb el Tribunal Penal i s'ha mostrat convençut que "eliminarà els obstacles" d'aquest país en el seu camí a la integració europea.

 

Per al nacionalista Partit Radical Serbi, que s'oposa al lliurament dels acusats al TPI, la captura de Zupljanin és "una nova pàgina negra de la història de Sèrbia i la continuació de la humiliació" per part de les forces reformistes, en el poder a Sèrbia des de l'any 2000, quan van derrotar el règim de l'exlíder Slobodan Milosevic.

 

La captura de Zupljanin es produeix enmig de les negociacions per formar nou govern a Sèrbia, després de les eleccions de l'11 de maig, el resultat de les quals va confirmar la divisió en el país entre europeïstes i euroescèptics.