Srebrenica, la vergüenza de Europa

Comença a la Haia el macrojudici contra set exmilitars serbobosnians acusats del genocidi de Srebrenica

Data: 
14 Jul 2006

Set exmilitars serbobosnians han comparegut davant el Tribunal Penal Internacional per l'antiga Iugoslàvia acusats de genocidi per la massacre de Srebrenica, on prop de 8.000 musulmans, homes i nens, van ser executats el 1995. Tots set s'havien entregat al tribunal i ja hi havien comparegut de manera individual. Ara, els sumaris s'han refós en una sola causa i hauran de respondre per diversos delictes que van del genocidi i crims contra la humanitat a la violació de les lleis i costums de la guerra.

El judici ha començat amb un incident entre la fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional, Carla del Ponte, i la defensa dels inculpats. Del Ponte ha pres la paraula, però ha estat interrompuda per l'advocat de la defensa, que ha considerat improcedent la seva intervenció per considerar que la sessió d'avui estava dedicada a qüestions de procediment i que l'al·legat de la fiscalia s'havia de fer, com estava previst, en la segona sessió, prevista pel 21 d'agost, després de les vacances del Tribunal.

La fiscal en cap ha dit que se sentia "estupefacta" per la interrupció i ha dit que "avui es l'obertura del judici i m'ha semblat que la fiscal en cap pot venir i parlar" i, en un to més elevat, ha afegit que "això és una introducció a l'al·legat inicial". Segons Del Ponte, creia que havia de fer el mateix que va fer en el judici contra Milosevic.

L'argumentació de la fiscal no han convençut la defensa, que ha reiterat que l'al·legat estava previst pel dia 21 i que aleshores seria benvinguda per fer qualsevol mena de declaració. El jutge holandès que presideix el Tribunal, Alphons Oric, ha donat la raó a la defensa i li ha retirat la paraula.

Els set inculpats de la massacre de Srebrenica

Dels set inculpats, cinc estan acusats de genocidi, crims de guerra i crims contra la humanitat. Es tracta de Ljubisa Beara, cap de la seguretat de l'exèrcit dels serbis de Bòsnia; Vujadin Popovic, cap de policia; Ljubomir Borovcanin, comandant adjunt de la policia especial del Ministeri de l'Interior serbobosnià, i Vinko Pandurevic i Drago Nikolic, que comandaven la brigada Zvornik que va atacar l'enclavament de Srebrenica. Els altres dos inculpats són els oficials Radivoje Miletic i Milan Gvero, acusats de crims de guerra per haver bloquejat l'arribada d'ajuda mèdica i humanitària a l'enclavament musulmà.

La massacre de Srebrenica durant la guerra de Bòsnia és un dels capítols més tràgics del conflicte que va trencar l'antiga Iugoslàvia. L'11 de juliol del 1995, quan les tropes sèrbies van prendre la ciutat de Srebrenica després de més de dos anys d'assetjament, van separar les dones dels homes i els nens, uns 8.000, que van executar sense que els cascos blaus de l'ONU, encarregats de la defensa de l'enclavament musulmà, fessin res per impedir-ho. La matança ha estat qualificada de "genocidi" pel Tribunal Penal Internacional per l'antiga Iugoslàvia.

Els dos principals responsables de la matança, el cap militar dels serbis de Bòsnia, el general Ratko Mladic, i el seu cap polític, Radovan Karadzic, es troben en parador desconegut. 

Vujadin Popovic, un dels acusats de la massacre de Srebrenica.