Srebrenica, la vergüenza de Europa

Detenen sis dels policies que apareixen en les imatges d'execucions a Srebrenica

Data: 
3 Jun 2005

 Sèrbia viu avui sota l'impacte de les imatges que es van fer públiques ahir al Tribunal Penal Internacional de la Haia de la matança a Srebrenica durant la guerra de Bòsnia. El vídeo és duríssim, i demostra la sang freda amb què soldats serbis assassinen un grup de musulmans. Els autors d'aquella atrocitat apareixen clarament a les imatges i sis d'ells ja van ser detinguts tan bon punt es van fer públiques.

Les imatges de l'horror no han deixat ningú indiferent. Sobretot entre la població sèrbia, que han vist fil per randa la seqüència on apareixen milicians de l'antiga Iugoslàvia executant homes musulmans de Srebrenica. La duresa i claredat del vídeo han servit per despertar un fantasma del passat, però també per reconèixer els autors d'aquells fets.

Només fer públiques les imatges el Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia, que està jutjant l'expresident Slobodan Milosevic, s'han detingut sis dels policies que van participar en els afusellaments. Els episodis van passar ara fa deu anys i tothom ho sabia, però mai s'havia demostrat. Fins i tot a molts serbis els costava creure's que aquells escamots haguessin mort deu mil persones, una a una, en execucions als boscos.

Per això el govern ha difós les imatges, per mirar de fer canviar l'opinió pública més intransigent amb el seu propi passat. I és que una part de Sèrbia sempre s'ha mostrat incrèdula de la barbàrie que les seves milícies i el seu exèrcit havien comès durant tota una dècada a l'antiga Iugoslàvia sota la direcció de Slobodan Milosevic. Srebrenica va ser el màxim exponent del pitjor genocidi comès a Europa des de l'holocaust.

Les imatges utilitzades per l'acusació contra Milosevic s'espera que suposin un punt d'inflexió i que a partir d'ara, Belgrad col·labori més estretament amb el TPI de la Haia. La seva fiscal, Carla del Ponte, ja va viatjar-hi ahir per pressionar en aquest sentit.

Veure vídeo

Ver vídeo

 

Els milicians de la Unitat dels Escorpins custodiant els musulmans abans d'assassinar-los.