Srebrenica, la vergüenza de Europa
Detingut a Sèrbia l'exlíder serbobosnià i criminal de guerra Radovan Karadzic
Imatge d'arxiu de Radovan Karadzic (Foto: Reuters)
http://www.3cat24.cat/video/559999/altres/Detingut-a-lautobus
http://www.3cat24.cat/video/558659/altres/En-recerca-i-captura-des-de-feia-13-anys
http://www.3cat24.cat/video/558369/altres/Karadzic-de-poeta-frustrat-a-criminal-de-guerra
http://www.3cat24.cat/video/559449/mon/Imatges-crues-de-lhorror
El president serbi, Boris Tadic, ha confirmat la detenció, a Sèrbia, de l'exlíder serbobosnià i criminal de guerra Radovan Karadzic. "Ha estat localitzat i detingut", ha afirmat Tadic en un comunicat oficial. Karadzic està acusat de crims de guerra i genocidi pel Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia, a la Haia, que va emetre una ordre de cerca i captura per la neteja ètnica a Bòsnia durant la guerra dels Balcans. L'actual president serbi ha afirmat que Karadzic, que fins ara estava fugit de la justícia juntament amb el general Ratko Mladic, serà jutjat a la Haia.
Radovan Karadzic, un dels homes més buscats del món, ha estat detingut a Sèrbia més de deu anys després d'haver desaparegut, l'any 1996. Poc després de les onze de la nit, hora catalana, la presidència sèrbia n'ha confirmat la detenció per part de les forces de seguretat del país, sense donar-ne més detalls, i ha destacat que se l'ha traslladat a les autoritats judicials internacionals perquè se'l sotmeti a judici a la Haia. Encara no s'ha fixat la data per traslladar-lo, però els responsables del TPI ja han celebrat la detenció.
El cap de les massacres de Sarajevo i Srebrenica
Nascut el 19 de juny del 1945 a Montenegro, Radovan Karadzic és psiquiatra professional i poeta amateur.
El 1990 va ingressar al Partit Democràtic Serbi. El 1992 es va convertir en el dirigent de l'autoproclamada República Sèrbia de Bòsnia, on va encapçalar la campanya contra la població que no fos sèrbia, és a dir, pràcticament el 50% de la població.
L'estiu del 1995 el tribunal de la Haia el va acusar de crims de guerra, juntament amb el general Ratko Mladic, cap de l'estat major, per la matança de civils durant la guerra de Bòsnia (1992-1995). Se l'acusa d'haver autoritzat la mort de 12.000 persones durant el setge de Sarajevo, que es va allargar 43 mesos. Aquell mateix any, el tribunal el va acusar de genocidi per haver orquestrat la massacre de 8.000 musulmans a Srebrenica.
També se'l considera responsable d'haver fet servir 284 soldats de les forces de les Nacions Unides com a escuts humans per evitar la intervenció de l'OTAN contra les posicions de l'exèrcit serbobosnià, entre el maig i el juny del 1995. El 1996, temps després que l'actuació de l'OTAN portés al final de la guerra, va perdre el poder.
Les forces internacionals de Bòsnia van intentar localitzar diverses vegades Karadzic a l'est del país, a la zona muntanyosa on se suposava que s'amagava. També van escorcollar cases de suposats membres de la xarxa de suport a Karadzic i altres fugitius.
Acostament a la UE
La detenció de Radovan Karadzic era una de les principals peticions que la Unió Europea feia a Sèrbia per poder començar a negociar-ne l'adhesió al club comunitari. Els 27 també demanen a Sèrbia que entregui Ratko Mladic, que encara està fugit. Una altre dels fugitius és Goran Hadzic, antic líder dels serbis de Croàcia. La detenció de Karadzic ha tingut lloc setmanes després que entrés en vigor el nou govern "proeuropeu" de Sèrbia.
Sigui com sigui, la comunitat internacional ha rebut amb satisfacció la detenció de Karadzic. El secretari general de les Nacions Unides ha parlat de moment històric i el president dels Estats Units, George Bush, ha felicitat el govern serbi. El mateix ha fet Nicolas Sarkozy, que ha afirmat que el gest de Belgrad deixa clara la seva intenció d'afegir-se als 27.
També s'ha felicitat per la detenció el Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia que confia que d'aquí a pocs dies podrà començar a interrogar Karadzic. Però on s'ha celebrat més la notícia ha estat a Bòsnia. El govern del país espera que aquest fet suposi un abans i un després en les relacions amb Sèrbia. Tot i això, la comunitat bosniana manifesta que encara queda un llarg camí abans que es faci justícia.