Srebrenica, la vergüenza de Europa

Dimiteix el viceprimer ministre serbi després que la UE ha suspès les negociacions amb Belgrad

Data: 
3 May 2006

Unió Europea // Brussel·les

La Comissió Europea ha decidit suspendre les negociacions sobre un acord d'associació amb Sèrbia i Montenegro, el primer pas per a l'adhesió a la Unió Europea. La Comissió havia advertit repetidament que podia paralitzar les negociacions si Sèrbia no entregava el general Ratko Mladic al Tribunal Penal Internacional, reclamat per la seva responsabilitat en crims de guerra comesos durant la guerra de l'antiga Iugoslàvia, entre ells el genocidi de Srebrenica, on van ser assassinats uns 8.000 musulmans el 1995. Aquest fet ha provocat la dimissió del viceprimer ministre serbi, Miroljub Labus.

La Unió Europea ha anunciat que suspèn totes les converses amb Sèrbia destinades a establir un estatut d'associació, perquè les autoritats de Belgrad no han entregat el presumpte criminal de guerra Ratko Mladic, acusat de crims de guerra, contra la humanitat i violació dels drets humans a l'antiga Iugoslàvia. Brussel·les ja havia advertit reiteradament el govern de Belgrad que si no entregava Mladic al Tribunal Penal Internacional de la Haia per a l'antiga Iugoslàvia no tindrien cap altre remei que suspendre les negociacions entre la UE i Sèrbia per buscar un acord d'associació i estabilització de les relacions entre tots dos.

D'aquesta manera, la UE ha frenat les negociacions sobre un acord d'associació amb Sèrbia i Montenegro, el primer pas per a l'adhesió a la Unió Europea.

El comissari d'ampliació, Olli Rehn, ha qualificat de decebedora l'actitud de Sèrbia i ha afegit que no hi ha "una completa col·laboració amb el tribunal", ja que "Mladic no és a la Haia".

D'altra banda, Belgrad ha insistit que necessita més temps i que està negociant amb Mladic. Però no tot el govern està d'acord amb aquesta posició. El viceprimer ministre, Miroljub Labus, ha dimitit . En la carta que ha entregat al primer ministre, Vojislav Kostunica, Labus assegura que el govern no ha garantit "les condicions polítiques per a la continuació de les negociacions, contràriament a la promesa explícita que havia fet". La missiva afegeix que d'aquesta manera "ha estat defraudat un dels interessos més importants del país i dels ciutadans de Sèrbia".

Les negociacions estaven previstes per la setmana que ve. Rehn havia de reunir-se amb la fiscal en cap del TPI, Carla del Ponte.

Mladic està acusat pel TPI, que investiga i jutja els crims comesos en la guerra dels Balcans als anys 90, del reclamat genocidi de Srebrenica, un enclavament musulmà a l'est de Bòsnia i Hercegovina on van ser assassinats uns 8.000 musulmans. També està acusat de crims de guerra a Bòsnia, i en concret a Sarajevo, on van morir més de 10.000 persones en quatre

Veure vídeo