Srebrenica, la vergüenza de Europa

El judicí a Milosevic es reprén amb les matances de Srebrenica com a principal argument

Data: 
25 Ago 2003

L'HAIA, 25 (EP/AFP) El procés a qui fóra president iugoslau i serbi Slobodan Milosevic es va reprendre hui després de tres setmanes d'interrupció estival amb el testimoni d'un antic condemnat pel Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII) que va participar en les matances de Srebrenica (Bòsnia i Hercegovina).

Drazen Erdemovic, un bosniocroat que es va enrolar en les forces sèrbies que van prendre l'enclavament de Srebrenica (est) al juliol del 1995, va ser condemnat a cinc anys de presó pel TPII el 1998 per haver participat amb el seu batalló en l'execució de centenars de bosnians musulmans de Srebrenica.

Més de 7.000 musulmans van ser executats després de l'ocupació de la zona, que estava catalogada com a "zona de seguretat" per l'ONU, per les forces nacionalistes sèrbies de Radovan Karadzic i Ratko Mladic, l'1 de juliol del 1995. Drazen Erdemovic ja ha complit la seua pena i va comparéixer hui davant el tribunal amb la cara oculta al públic i la veu distorsionada.

L'acusació, que té fins a final d'any per a presentar el sumari contra Slobodan Milosevic, centrarà els arguments en els pròxims mesos en els crims comesos a Bòsnia. Les massacres de Srebrenica i el setge de Sarajevo seran dos dels episodis més importants que s'abordaran per a demostrar la responsabilitat de Slobodan Milosevic en el conflicte.

Contra l'antic dirigent serbi i iugoslau pesen 66 càrrecs pel seu paper en les tres grans guerres que van assolar l'antiga Iugoslàvia, Croàcia (1991-1995), Bòsnia (1992-1995) i Kosovo (1998-1999). Ha de respondre d'una acusació específica de genocidi a Bòsnia, el conflicte més mortal, amb més de 200.000 morts.