Srebrenica, la vergüenza de Europa

El periodista de Vic Josep M. Miró guanya el concurs de monòlegs amb «L´escorxador»

Data: 
22 May 2005

Autor: DDEG, GIRONA

L´Aula Magna de la Universitat de Girona va acollir divendres la representacio de les quatre obres finalistes i el lliurament de premis del 1r Certamen de monolegs basats en fets reals, organitzat per l´Aula de Teatre.

El periodista vigata Josep M.Miro va resultar guanyador amb el seu text L´escorxador, que es va endur els dos premis de la convocatoria, al millor text i a la millor posada en escena. Josep M. Miro ha tingut cura de la direccio, la dramaturgia i la fotografia, d´una obra ha comptat amb la interpretacio musical de Natan Paruzel i l´assessorament coreografic d´Ariel Cohen.

L´actriu Merce Boher interpreta una jove de 22 anys, supervivent dels brutals actes comesos el 1995 a la petita poblacio d´Srebrenica, a Bosnia i Hercegovina, que rememora i relata els deu ultims anys de la seva vida, marcats per la fatidica jornada d´un 11 de juliol.

Des de Barcelona, on viu refugiada i l´unic que la reconforta es mirar el mar, no pot deixar de pensar-hi constantment. Pel seu cap no paren de circular-hi idees i records: un soldat de les Nacions Unides, a qui no va arribar a coneixer i va idealitzar secretament; l´acusacio als assassins pero tambe als governs occidentals i la seva passivitat davant la barbarie comesa pels ultranacionalistes serbobosnians; i sobretot, la constant sensacio que mai mes no es podra sentir segura enlloc.

Les obres finalistes que es van representar a Sant Domenec van ser Incognita, de Jorge Fuentes; Transicions, de Pere Soles; La vida es un fandango, pero tonto qui no el balla, de David Ballester; i el guanyador L´escorxador, de Josep M. Miro.