Srebrenica, la vergüenza de Europa

El president de Sèrbia promet fer el possible per capturar el responsable de la massacre de Srebrenica

Data: 
11 Jul 2010

Quinze anys després de la matança de Sebrenica, aquest diumenge s'han oficiat els funerals per centenars de bosnians musulmans morts a mans de les forces serbobosnianes i, que encara no s'havien identificat. A l'acte s'hi ha desplaçat el president serbi, Boris Tadic, qui ha promès fer ara, tot el possible per capturr Ratko Mladic, principal responsable de la pitjor massacre a Europa després de la Segona Guerra Mundial.

El president de Sèrbia ha estat xiulat quan ha arribat a Potocari. Però tothom ha callat quan ha anat al funeral per a les víctimes de la massacre. Ningú no ha volgut trencar l'ambient solemne. Boris Tadic representa el país que va patrocinar la matança, que ha protegit els genocidis i que avui en dia encara no ha entregat tots els culpables. Tadic ha tornat a prometre que fara el possible per capturar el responsable d'aquesta matança, el general fugitiu Ratko Mladic. Però després de quinze anys les promeses comencen a perdre valor. L'autor intel·lectual, l'exlíder serbi Radovan Karadzic, va ser detingut fa dos anys i, actualment, està sent jutjat per crims de guerra i genocidi a la Haia.

S'han enterrat uns 800 cadàvers recuperats de les fosses en els últims anys, víctimes bosniomusulmanes assassinades per les tropes sèrbies durant la guerra civil de Bòsnia.En total, ja són 6.500 les víctimes inhumades però encara en queden per trobar i identificar unes 2.000 més. El genocidi de Srebrenica suposa l'assassinat massiu més gran a Europa des de la Segona Guerra Mundial. El conflicte va esclatar el juliol del 1995 després que les tropes serbobosnianes aconseguissin fer-se amb el control de la ciutat, protegida pels Cascos Blaus de l'ONU.

Els missatges oficials, gairebé obvis. Tothom s'ha disculpat sense demanar perdó directament per la inoperància d'Occident.