Srebrenica, la vergüenza de Europa

El primer ministre holandès, Wim Kok, anuncia la dimissió en bloc del seu govern

Data: 
16 Abr 2002

El govern holandès ha dimitit en bloc aquest migdia. El primer ministre holandès, Wim Kok, ha anunciat la dimissió en ple del seu govern a conseqüència de l'informe sobre la caiguda de l'enclavament bosniomusulmà de Srebrenica l'estiu del 1995.

És la primera vegada que algú admet responsabilitats per la massacre de Srebrenica. I ho ha fet el govern que tenia la missió de defensar, fa set anys, aquella ciutat bosniana. El primer ministre dels Països Baixos, Wim Kok, ha anunciat avui la dimissió de tot el seu gabinet -ministres i secretaris d'estat- després que un informe ha destapat la inoperància dels "cascos blaus" holandesos el dia que les milícies feixistes sèrbies van assaltar la ciutat.

L'informe ha estat redactat per l'Institut Holandès de Documentació sobre la Guerra i descriu el que més o menys tothom sabia que va passar.

-Que encarregar la defensa de Srebrenica a 200 "cascos blaus" davant de set mil soldats serbis era una missió impossible.
- Que les ordres que havien rebut els obligaven, a la pràctica, a ser còmplices dels agressors.

Els oficials holandesos, en efecte, havien rebut l'ordre d'utilitzar les armes només en cas d'un atac directe contra els "cascos blaus", no contra els civils. El culpable directe de la matança, Ratko Mladic, va ser, de fet, exquisit de tracte amb els holandesos, mentre donava ordres de separar els homes en edat militar -set mil- i eliminar-los. Els holandesos van haver de fer de convidats de pedra i avui han fet acte de contrició.

Altres implicats en la defensa de Srebenica guarden silenci. És el cas de França. Una comissió parlamentària d'aquest país va determinar l'any passat que el responsable francès de la missió de l'ONU a Bòsnia es va negar a utilitzar l'aviació de guerra per impedir l'assalt serbi i que alguns dels seus oficials van passar informació als agressos serbis.

 

El primer ministre holandès, Wim Kok