Srebrenica, la vergüenza de Europa

El TPI acusa formalment a Milosevic de "genocidi" i "crims de guerra" durant la guerra de Bòsnia

Data: 
23 Nov 2001

L'HAIA, 23 (EUROPA PRESS) L'expresident iugoslau Slobodan Milosevic ha estat acusat d'un total de 29 càrrecs per crims comesos entre 1992 i 1995 a Bòsnia i Hercegovina, entre els quals s'inclouen "genocidi i complicitat per cometre genocidi" així com "crims contra la Humanitat", pel Tribunal Penal Internacional (TPI) per a l'antiga Iugoslàvia, segons ha anunciat avui l'esmentat tribunal.

En una sentència dictada ahir, el jutge Richard May va confirmar els càrrecs presentats contra Milosevic en relació amb la guerra de Bòsnia per la fiscal en cap del TPI, Carla del Ponte, el passat 12 de novembre.

Segons aquesta acta d'acusació, Milosevic ha participat en "una empresa criminal conjunta", desenvolupada per les forces sèrbies, amb la finalitat d'"expulsar a la força" a la majoria "no sèrbia d'àmplies zones de la república de Bòsnia i Hercegovina".

A més, Milosevic, que es troba detingut des del passat mes de juny a la presó del TPI a prop de l'Haia, està acusat de l'execució de diversos milers de bosniomusulmans després de la caiguda de la localitat de Srebrenica al juliol de 1995.

Segons indica el tribunal en un comunicat, Milosevic està acusat a més de genocidi i complicitat en genocidi, de crims contra la Humanitat, en els quals s'inclouen "persecució, extermini, assassinat, empresonament, tortura, deportació i actes inhumans"; de "greus violacions" de la Convenció de Ginebra de 1949; i de violacions de les lleis i costums de la guerra. Milosevic ja està acusat pel TPI pel seu paper en el conflicte de Kosovo i en la guerra de Croàcia.