Srebrenica, la vergüenza de Europa

El TPI redueix a 20 anys la condemna a Momir Nikolic, responsable de la massacre de Srebrenica

Data: 
8 May 2006

 La Cort d'Apel·lació del Tribunal Penal Internacional per l'Antiga Iugoslàvia ha reduït de 27 a 20 anys la pena de presó per a Momir Nikolic, el primer alt responsable serbi condemnat per la massacre de Srebrenica, on van desaparèixer més de 7.000 homes i joves musulmans desarmats el juliol del 1995. Detingut l'abril del 2002, Nikolic va demanar perdó a les víctimes. Això li va rebaixar la petició de presó del fiscal de 20 a 15 anys. Finalment, però, el TPI el va condemnar a 27 anys.

La Cambra d'Apel·lacions del TPI ha condemnat a 20 anys de presó el serbobosnià Momir Nikolic per la seva participació en la matança que hi va haver a la localitat bosniana de Srebrenica. Segons ha informat el mateix tribunal, aquesta pena redueix en 7 anys la pena a què va ser condemnat en primera instància el 7 de maig del 2003.
Nikolic, comandant assistent per a la seguretat i intel·ligència de la Brigada Bratunac de l'exèrcit serbobosnià, va reconèixer el 7 de maig del 2003 que havia estat implicat en la coordinació i organització de l'operatiu militar contra Srebrenica. Durant el judici va demanar perdó a les víctimes, cosa que va fer rebaixar la petició de pena de presó del fiscal de 20 a 15 anys.

Finalment, però, el TPI va estimar que les penes sol·licitades no reflectien la conducta criminal de l'acusat i el va condemnar a 27 anys. Una sentència que tant la defensa com l'acusació van recórrer.

Ara Momir Nikolic continua en poder del Tribunal de la Haia a l'espera del trasllat al país on complirà la condemna, encara per determinar.
La massacre de Srebrenica va ser un dels episodis més sagnants de la guerra de Bòsnia, fins al punt que el TPI va titllar oficialment de genocidi la desaparició de més de 7.000 homes i joves musulmans desarmats a mans de les forces sèrbies de Bòsnia, el juliol del 1995.