Srebrenica, la vergüenza de Europa

El TPII condemna dos serbis per la matança de Srebrenica

Data: 
18 Ene 2005

Redacció

L'Haia

El Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII) va sentenciar ahir dos exoficials serbobosnians a 18 i 9 anys de presó per la seva implicació en la matança de Srebrenica (est de Bòsnia), en què van ser assassinades 7.000 persones.
Vidoje Blagojevic, condemnat a 18 anys, comandava la primera brigada d'infanteria de Bratunac (municipi al qual pertany Srebrenica) i Dragan Jokic era cap d'enginyers de la brigada de Zvornik, a l'est.

Blagojevic va ser condemnat per complicitat en genocidi per haver incitat i ajudat a cometre crims, assassinats, persecucions i actes inhumans. Jokic va ser inculpat per haver incitat i ajudat a matar, fer persecucions i exterminar. Els dos acusats s'havien declarat innocents.

Milers de bosnians musulmans, majoritàriament homes -i nens-, van ser assassinats després que l'enclavament de seguretat de Srebrenica, teòricament protegit per l'ONU, fos entregat pels cascos blaus, l'11 de juliol del 1995, a les forces dels radicals serbobosnians comandades pel general Ratko Mladic, que està acusat de genocidi però encara en llibertat.

En el moment que les tropes de Mladic van entrar a Srebrenica unes 30.000 persones del poble i d'altres localitats del municipi de Bratunac van intentar refugiar-se a la fàbrica de Potocari, a uns quilòmetres, on hi havia els cascos blaus. Però el personal de l'ONU no els ho va permetre i va acordar amb Mladic l'entrega del municipi i la retirada dels soldats holandesos encarregats de protegir els civils de la zona.

Dones violades

Quan els cascos blaus van marxar després de ser humiliats pels serbis, les forces sèrbies van separar les dones dels nens i els homes -els més grans de 13 anys-. Centenars de dones van ser violades i milers d'homes assassinats i enterrats en fosses comunes.
"Els horribles crims comesos després de la caiguda de Srebrenica es van fer en poc més d'una setmana, amb un nivell de brutalitat i depravació que no s'havien vist abans en el conflicte de Iugoslàvia, i es troben entre els dies més foscos de la història moderna d'Europa", va dir el tribunal en el sumari del judici.