Srebrenica, la vergüenza de Europa

El tribunal de l'Haia inicia el judici per la matança de Srebrenica

Data: 
22 Ago 2006

Els principals acusats de la massacre, Mladic i Karadzic, continuen amagats

DOLORS BELLÉS

El Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia(TPII) va reiniciar ahir el procés contra set militars serbobosnians acusats d'haver participat en la massacre de 8.000 musulmans a Srebrenica el 1995, la pitjor matança a Europa des de la II Guerra Mundial. La fiscal Carla del Ponte va obrir la sessió amb una declaració en què va qualificar d'«escàndol» les absències de dos dels principals acusats, Ratko Mladic i el polític Radovan Karadzic, que estan amagats.

La fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia, Carla del Ponte, va qualificar d'«escandalosa» l'absència del general serbobosnià Ratko Mladic davant la justícia internacional, en el judici contra set dels militars inculpats en la matança a la ciutat bosniana de Srebrenica. Karadzic i Mladic estan considerats els cervells de la matança. Del Ponte, que va assegurar que les autoritats sèrbies estan en «total disposició de detenir Mladic», va dir que aquest hauria d'«estar assegut al banc dels acusats». Durant la seva intervenció, la fiscal va dir que era una «tragèdia» que molts familiars de les víctimes no sàpiguen on són els cadàvers dels seus familiars. Segons Del Ponte, després de la caiguda de Srebrenica, l'11 de juliol del 1995, «van ser assassinats sistemàticament més de 7.000 homes i joves i la majoria dels cossos són en fosses comunes o en boscos». L'al·legat de la fiscal va ser interromput el 14 de juliol passat perquè la defensa dels acusats va considerar fora de lloc un discurs «emocional» en l'obertura del judici, raó per la qual Del Ponte va haver d'ajornar la seva intervenció fins ahir, data en què l'acusació va pronunciar el seu al·legat inicial. En la seva intervenció, la fiscal va exposar també els càrrecs i les evidències. Cinc dels set militars que s'asseuen a la banqueta dels acusats fan front a l'acusació de genocidi, mentre que els altres dos estan acusats de crims de guerra i crims contra la humanitat. Tots set van declarar-se innocents.

Segons els càrrecs presentats, els set militars van estar implicats en la planificació de la massacre, a més de la persecució i expulsió forçada de musulmans que buscaven la protecció de les Nacions Unides a Srebrenica. Entre les morts de les quals se'ls acusa figura l'execució en una muntanya de la localitat de Nova Dasaba, on les tropes serbobosnianes van alinear uns 100 presoners musulmans i els van cosir a trets. En una altra de les massacres, els soldats van tancar més de 1.000 homes en un magatzem i els van atacar amb armes automàtiques i granades. Els cossos van ser llançats en una de les fosses comunes de Srebrenica.