Srebrenica, la vergüenza de Europa

El Tribunal de l'ONU qualifica la matança de Srebrenica de genocidi, però n'absol Sèrbia

Data: 
26 Feb 2007

El Tribunal Internacional de Justícia, que és el màxim òrgan judicial de l'ONU, ha qualificat avui de genocidi la matança de Srebrenica, en què vuit mil bosnians van ser assassinats per forces paramilitars sèrbies el 1995. Tot amb tot, l'alt tribunal sentencia que no hi ha proves que demostrin la implicació directa de les autoritats sèrbies en el genocidi, encara que les acusa d'haver violat la llei internacional per no haver fet res per evitar-lo.
El tribunal només ha qualificat de genocidi la matança de Srebrenica, però no els altres crims comesos en la guerra de Bòsnia, entre el 1992 i el 1995, quan es van morir més de cent mil persones. El 70% eren musulmans, segons dades del Centre d'Investigacions i Documentació de Sarajevo. Bòsnia va denunciar Sèrbia precisament per genocidi el 1993, perquè considerava que les autoritats d'aquest país havien provat d'exterminar la població no sèrbia del seu territori. Ara, però, el tribunal de l'ONU ha absolt Sèrbia de qualsevol responsabilitat directa amb els fets. La presidenta del tribunal, Rosalyn Higgins, ha llegit el veredicte, segons el qual no s'havien trobat proves que els assassinats massius de musulmans es fessin amb la intenció d'eliminar-los totalment o parcial. Segons el veredicte, l'error de Sèrbia només va ser no impedir les atrocitats que s'estaven cometent.

Sense precedents 

Si Sèrbia hagués estat considerada culpable, seria la primera volta que un estat hauria estat condemnat per genocidi. En aquest cas, el govern serbi s'hauria hagut de fer càrrec d'indemnitzacions de milers de milions de dòlars. ?Belgrad es defensava de l'acusació amb l'argument que el conflicte fou una guerra interna entre grups ètnics de Bòsnia i que, per tant, no hi va haver pas cap participació de l'estat serbi en aquelles matances.