Srebrenica, la vergüenza de Europa

Els serbobosnians admeten la massacre de "diversos milers" de musulmans a Srebrenica

Data: 
11 Jun 2004

 SARAJEVO, 11 (EUROPA PRESS) La República Srpska (RS), l''entitat sèrbia de Bòsnia, ha admès avui per primera vegada que "diversos milers de musulmans van ser liquidats" a Srebrenica per les forces serbobosnianes el 1995, i que els "autors van dissimular els seus crims", segons un informe entregat avui al Govern de la República Srpska per la comissió oficial serbobosniana encarregada de la investigació.

"La Comissió ha establert que durant el període comprès entre el 10 i el 19 de juliol del 1995 diversos milers de bosnians (musulmans) van ser liquidats d''una forma que representa una greu violació del dret internacional humanitari", assenyala aquest informe redactat per una comissió oficial creada al gener sota la pressió internacional i "acceptada" pel govern de RS.

Fins ara, les autoritats sèrbies de Bòsnia rebutjaven reconèixer aquesta massacre, la pitjor viscuda a Europa des de la Segona Guerra Mundial, amb 7.000 homes i adolescents morts poc abans de la fi de la guerra de Bòsnia (1992-1995).

"Els autors, entre d''altres, van prendre mesures per dissimular els crims traslladant les restes" de les víctimes d''una fossa comuna a una altra. Segons l''informe d''unes quaranta pàgines, del qual AFP ha obtingut una còpia, la Comissió d''investigació ha establert que en la massacre van participar "unitats militars policials, incloses unitats especials del Ministeri d''Interior de la República Srpska".

"Acceptar i assumir el fet que alguns membres del poble serbi van cometre un crim a Srebrenica el juliol del 1995 pot contribuir de manera favorable a crear condicions necessàries per investigar sobre qualsevol altre crim comès en el territori de Bòsnia Hercegovina i permetre castigar els seus autors", afegeix el text.