Srebrenica, la vergüenza de Europa

Els serbobosnians revelen per primera vegada on es troben sis fosses comunes

Data: 
1 May 2004

Redacció
BANJA LUKA

Les autoritats serbobosnianes han revelat per primera vegada la situació de fosses comunes amb cossos de musulmans de Bòsnia víctimes de la matança de Srebrenica, perpetrada l'any 1995.

"Hem presentat al govern un informe preliminar en el qual informem del descobriment de sis fosses comunes a la regió de Srebrenica sobre la base d'informacions facilitades pels ministeris de Defensa i de l'Interior", va declarar el president de la comissió encarregada d'establir la veritat sobre la massacre, Milan Bogdanic.

Fins a la data, les autoritats de la Republika Srpska (RS) havien rebutjat reconèixer que més de 7.000 musulmans van ser executats de forma sumària per les forces serbobosnianes després de la caiguda de Srebrenica (que teòricament es trobava sota protecció especial de l'ONU en ser una zona protegida) el juliol del 1995, alguns mesos abans de la fi de la guerra de Bòsnia, que va tenir lloc entre el 1992 i el 1995.

Membres de la Comissió que investiga les matances, acompanyats per la policia, ja s'han desplaçat als llocs on són les fosses, tot i que Bogdanic no va voler dir en públic on es troben. Aquesta Comissió es va posar en marxa sota una forta pressió internacional al desembre i ha de presentar el seu informe final al juny. Segons Bogdanic, les fosses localitzades són "secundàries", ja que hi ha restes de persones que inicialment van ser enterrades a altres fosses comunes.

Des del final de la guerra, s'han exhumat uns 6.000 cossos d'una seixantena de fosses comunes de la regió de Srebrenica, però encara hi ha milers de desapareguts. El mateix president serbobosnià, Draga Cavic, va demanar als seus compatriotes dijous passat que "afrontin les parts més fosques del seu passat".

El tomb donat per les autoritats de la RS es deu en bona part a la pressió exercida per l'alt representant de la comunitat internacional a Bòsnia Paddy Ashdown, que el 16 d'abril passat va cessar el cap de l'estat major de l'exèrcit, acusat de posar traves als treballs de la comissió. Ashdown va amenaçar de destituir els principals responsables serbobosnians si no cooperen en l'aclariment dels fets i té poders per fer-ho segons els Acords de pau de Dayton. La comissió que investiga les massacres del 1995 es desplaça als llocs on hi ha les restes