Srebrenica, la vergüenza de Europa

Els supervivents de Srebrenica reclamaran 2.000 milions d'euros de danys i perjudicis a la República Srpska

Data: 
12 Nov 2004

SARAJEVO, 12 (EP/AFP) L''Associació de supervivents de la matança de Srebrenica ha anunciat avui divendres que reclamarà 2.000 milions d''euros de danys i perjudicis a la República Srpska (RS), després que aquesta admetés oficialment que les seves forces van matar gairebé 8.000 musulmans el 1995.

"Ara que el Govern serbobosnià ha publicat un informe reconeixent la implicació de les seves forces en la massacre podem portar-lo davant la justícia", ha declarat a l''AFP Munira Subasic, una responsable d''aquesta entitat.

Subasic no ha especificat quan pensen interposar la querella, però ha avançat que unes 10.000 persones reclamen 2.000 milions d''euros com a compensacions pels traumatismes psicològics patits i pels danys materials que les forces sèrbies van causar a les seves propietats.

En una declaració oficial publicada dimecres passat, el Govern de la RS ha indicat que "es compadeix del patiment dels parents de les víctimes de Srebrenica, expressa el seu condol més sincer i es disculpa per la tragèdia que van viure".

D''altra banda, la mateixa associació negocia des de juliol passat amb el Govern holandès un acord amistós sobre compensacions financeres de 2.000 milions d''euros per no haver impedit la matança. Escassament armats, els cascos blaus holandesos, sota mandat de l''ONU per protegir Srebrenica, no van aconseguir evitar la massacre.