Srebrenica, la vergüenza de Europa

Enterren a Srebrenica 505 víctimes de la massacre del 1995 rescatades de fosses comunes i identificades per l'ADN

Data: 
11 Jul 2006

La pregària musulmana pels morts ha omplert Srebrenica, en record de les 8.000 víctimes de la massacre que hi va tenir lloc ara fa onze anys. El 1995, l'exèrcit serbobosnià hi va assassinar 8.000 homes musulmans de la ciutat, que tot just acabaven de conquerir, i en va expulsar les dones i els nens menors de 15 anys. Ara, moltes d'aquelles dones han vist com s'enterraven els seus marits i fills: les restes de 505 víctimes tretes de les fosses comunes i identificades durant últim any gràcies a l'anàlisi de l'ADN. Ha estat un llarguíssim enterrament, fèretre per fèretre, mentre pels altaveus es llegien els noms de cada una de les víctimes.

La cerimònia al centre memorial de Potocari en presència d'unes 50.000 persones s'ha celebrat segons els ritus musulmans i sense discursos polítics. "No volem politització del genocidi de Srebrenica", ha explicat Munira Subasic, membre d'una organització no governamental bosniana que aplega els familiars de la massacre d'aquesta antiga regió musulmana de l'est, que va ser zona protegida de l'ONU durant la guerra civil bosniana (1992-1995).

A la cerimònia, que han oficiat els màxims jerarques de la comunitat islàmica de Bòsnia, encapçalats pel seu líder religiós, Mustafa Ceric, hi han assistit la fiscal en cap del TPI per l'antiga Yugoslàvia, Carla del Ponte, i líders polítics dels musulmans de Bòsnia, a més dels representants internacionals al país balcànic.

La fiscal ha declarat que era a Srebrenica "per retre homenatge a les víctimes del genocidi i per trobar-me amb els supervivents", i ha lamentat que Radovan Karadzic i Ratko Mladic segueixin en llibertat. Els fugitius Karadzic i Mladic, exlíder polític i militar dels serbis de Bòsnia, respectivament, són els principals acusats pel TPII de la massacre de Srebrenica.

Del total de 8.000 homes que van morir durant el genocidi del 1995, 1.937 han estat enterrats ja a Potocari, el centre inaugurat oficialment el juliol del 2003 per Bill Clinton. A més, un centenar de cadàvers més han estat sepultats en altres ciutats de Bòsnia, segons el desig de les seves famílies.

No obstant això, als túnels subterranis de les ciutats de Tuzla i Visoko encara hi queden milers de cadàvers presumptament de víctimes de la matança de Srebrenica que han de ser identificats pel mètode d'ADN. 

 


 

Recordant Srebrenica La pregària musulmana pels morts ha omplert Srebrenica, en record de les 8.000 víctimes de la massacre que hi va tenir lloc ara fa onze anys. Molts supervivents de l'horror, en la seva majoria dones, han hagut d'esperar fins ara per poder enterrar els seus marits i fills. Han estat 505 víctimes que han estat tretes de les fosses comunes i identificades durant últim any gràcies a l'anàlisi de l'ADN.