Srebrenica, la vergüenza de Europa

Escolars de Barcelona publiquen un còmic sobre la vida d'uns nens en un camp de refugiats a Bòsnia

Data: 
17 Abr 2001

BARCELONA, 17. Alumnes d'ESO i de batxillerat de l'Escola Casp-Sagrat Cor de Jesús de Barcelona presenten demà el còmic 'Adéu Srebrenica', basat en fets reals, que explica la vida d'uns nens bosnians en el camp de refugiats de Mihatovici, al nord de Bòsnia. Els beneficis que generi el llibre, la tirada inicial del qual és de 3.000 exemplars, es destinarà a reconstruir l'escola d'educació primària de Kamenica, també a Bòsnia.

El centre escolar de Casp-Sagrat Cor ha realitzat ja diverses campanyes de sensibilització i han venut samarretes amb l'objectiu de recollir fons per als camps de refugiats bosnians. Alumnes i professors del centre coneixen la situació del camp de Mihatovici a través de l'experiència d'un voluntari dels Balcans, Jordi Rodri, vinculat al centre escolar.

El còmic ha estat realitzat per professors d'aquesta escola, alguns voluntaris i més d'un centenar d'alumnes de tercer d'ESO, que van acolorir els dibuixos. Dos dels protagonistes de la història, Muki i Meliha, estan inspirats en nens reals.

De Muki s'ha perdut el rastre, mentre que Meliha segueix encara en el camp de refugiats, des d'on planeja venir a Barcelona al costat de altres dos nens i el director de la seva escola per visitar el Col·legi Casp-Sagrat Cor i realitzar diverses xerrades sobre la situació dels refugiats bosnians.

'Adéu Srebrenica' compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, els regidors de Cooperació del qual, Jesús Maestro, i de Educació, Marina Subirats, assistiran demà a la presentació del llibre.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és donar a conèixer la situació de les persones que encara avui segueixen als camps de refugiats bosnians i oferir unes pautes de treball per aquells que desitgin ajudar-los. El llibre conté a més una guia per fer campanyes d'ajuda humanitària i estarà a la venda durant el dia 23 d'abril.

Mihatovici està situat a 18 quilòmetres de la ciutat de Tuzla, al nord de Bòsnia, i el 1999 va arribar a acollir a més de 2.000 persones procedents de Srebrenica, Vlasenica, Zvornik, Bratunac, Kamenica i altres poblacions que van ser ocupades pels serbis. La ciutat de Srebrenica va ser l'escenari, el 1995, d'una de les majors matances ètniques portades a terme a Europa després de la Segona Guerra Mundia