Srebrenica, la vergüenza de Europa

Exhumats més de cent cadàvers en una fossa comuna a prop de la ciutat bosniana de Srebrenica

Data: 
31 Jul 2002

SARAJEVO, 31 (EUROPA PRESS) Un total de 103 cossos van ser exhumats d'una fossa comuna trobada recentment a prop de Srebrenica, a l'est de Bòsnia, segons ha indicat avui un responsable de la comissió bosniana per a les persones desaparegudes, Murat Hurtic.

Segons Hurtic, "ossos pertanyents a 103 persones víctimes de massacres han estat trobades fins ara" i sembla que hi ha més restes enterrades. Srebrenica, l'enclavament musulmà on les forces sèrbies van matar 7.000 persones l'11 de juliol de 1995, va passar a la història com la major massacre comesa a Europa des del fi de la Segona Guerra Mundial.

"Les excavacions continuaran fins a finals d'aquesta setmana i creiem que trobarem encara les restes d'entre 20 i 50 persones", ha assenyalat Hurtic. Els cadàvers trobats estaven en una fossa de quatre metres quadrats a poca distància del poble de Kamenica, pròxim a Srebrenica.

Segons Hurtic, la majoria dels esquelets estaven incomplets, a causa que van ser "destrossats per excavadores". Alguns tenien les mans lligades amb filferros i marques de bales. Fins al moment uns 6.000 cossos han estat exhumats a la regió de 20 fosses diferents.

Només 300 han pogut ser identificats gràcies a complicats exàmens d'ADN.

L'exlíder dels serbis de Bòsnia Radovan Karadzic, i el seu cap militar Ratko Mladic estan acusats de crims de guerra i genocidi per fets com els ocorreguts a Srebrenica, pel Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPIY), amb seu a L'Haia. Els dos segueixen en llibertat. L'any passat, el TPIY va condemnar el general serbi Radoslav Krstic a 46 anys de presó per la seva responsabilitat en el genocidi d'Srebrenica.