Srebrenica, la vergüenza de Europa

Imatges de la barbàrie a Srebrenica

Data: 
21 Dic 2005

PROCÉS INÈDIT · Un tribunal de Belgrad comença el judici contra cinc paramilitars serbis acusats d'executar musulmans PROVA INCULPATÒRIA · Un vídeo mostra els acusats cometent les atrocitats

Filip Rodic (Afp)

Sèrbia comença a passar comptes pels crims de la guerra de Bòsnia. El procés de cinc paramilitars serbis, implicats en la massacre de Srebrenica el mes de juliol del 1995 es va obrir ahir a Belgrad, una première a Sèrbia, on una part de la població dubta de la realitat de la matança. Els acusats, que eren membres de la temuda unitat paramilitar dels Escorpins, van ser inculpats a principis d'octubre per haver participat en l'execució -enregistrada per un d'ells en vídeo- de sis musulmans de Srebrenica el 16 o el 17 de juliol del 1995 a prop de la ciutat de Trnovo (Bòsnia i Hrecegovina).

Aquest vídeo, difós el juny a la televisió sèrbia, va provocar una viva emoció a Sèrbia, on una part de la població encara es nega a creure que prop de 8.000 musulmans van ser assassinats a Srebrenica, la massacre més cruenta a Europa des del final de la Segona Guerra Mundial. Al tribunal especial de Belgrad per als crims de guerra, els acusats van aparèixer darrere uns vidres antibales que els separaven dels magistrats, d'una banda, i del públic, de l'altra. Un grup de dones de Srebrenica, entre les quals hi havia familiars de les víctimes de l'execució de Trnovo, van assistir ahir a la vista judicial, igual com representants d'ONG, de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i familiars dels processats. Durant una pausa, Vladímir Vukcevic, fiscal per als crims de guerra, va rebre els familiars de les víctimes. "Estigueu segurs que jutjarem cadascun [dels responsables] independentment de la funció que ocupessin en el moment dels fets. Totes les persones implicades han estat identificades", va assenyalar el fiscal Vukcevic. "Estem emocionats de fer front als assassins. Us donem les gràcies per haver-los detingut i esperem que siguin jutjats d'una forma imparcial", va respondre una de les dones de Srebrenica.

Els cinc paramilitars van ser arrestats després de la difusió el juny passat a la televisió sèrbia del vídeo de l'execució. Presentat abans al Tribunal Penal Internacional per a l'ex-Iugoslàvia (TPII), amb seu a l'Haia, en el procés contra l'home fort del règim de Belgrad, Slobodan Milosevic, mostra els Escorpins executant quatre homes d'un tret a l'esquena. Dos homes més són abatuts a trets després d'haver estat forçats a portar els cadàvers dels seus companys cap a una casa propera.