Srebrenica, la vergüenza de Europa

Karadzic: "La meva causa va ser justa i sagrada"

Data: 
2 Mar 2010

PRESÈNCIA · L'exlíder serbobosnià  compareix per fi a l'Haia per defensar "la grandesa d'una petita gran nació" TESTIMONI ·  Sosté que "volia conviure amb els musulmans, però no sota el seu jou" DENÚNCIA · Les Mares de Srebrenica es tornen a mobilitzar

Radovan Karadzic en un moment de la seva compareixença d'ahir a l'Haia davant el Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia

La carnisseria de Sarajevo o la matança de Srebrenica van ser una "causa justa i sagrada" amb què  els serbis "van haver-se de defensar del fonamentalisme dels bosnians musulmans". Així veu Radovan Karadzic els seus crims de guerra, que van dessagnar Bòsnia a principis dels anys noranta, i així els va justificar ahir davant del Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPII). L'exlíder serbobosnià va deixar per fi de boicotejar el seu judici a l'Haia i va estrenar la seva defensa, acompanyat per l'advocat d'ofici que se li ha imposat, l'anglès Richard Harvey.

"No sóc aquí per defensar el simple mortal que sóc, sinó per defensar la grandesa d'una petita nació a Bòsnia i Hercegovina que va haver de patir durant 500 anys", es va presentar, messiànic. Karadzic, que avui continuarà el seu al·legat inicial, va assegurar que els serbis estaven disposats a "conviure amb els musulmans, però no sota el seu jou en un règim en què es vulneressin els nostres drets fonamentals". I gairebé es va autoproclamar pacifista integrador de les minories, perquè només volia "prevenir el caos i introduir l'ordre". Però "un cop s'instaura el caos, és impossible tenir-lo sota control".

La massacre de 8.000 nens i homes musulmans a Srebrenica el juliol del 1995 -la pitjor matança a Europa després del nazisme- i el setge de Sarajevo -43 mesos de bombardejos que es van cobrar 10.000 morts- són, per a Karadzic, danys col·laterals, "el resultat de la caòtica situació d'una guerra civil", la conseqüència natural de la lluita per la terra entre serbis, croats i bosnians musulmans. I encara es queixa que "es criminalitzi qualsevol cosa que fessin els serbis". Sense negar els fets, almenys explícitament, Karadzic va al·legar que defensar un territori no és cap crim i que els serbis només volien deixar de seguir fent "concessions sense fi".

El fiscal en cap del TPII, Alan Tieger, l'acusa d'haver fet servir "les forces del nacionalisme, l'odi i la por per materialitzar la seva visió d'una Bòsnia separada ètnicament". Karadzic, que té 64 anys i està tancat a la presó holandesa de Scheveningen des del juliol del 2008, ha de respondre davant la justícia internacional per onze càrrecs de genocidi i crims de guerra i contra la humanitat, comesos entre el 1992 i el 1995, i podria acabar condemnat a cadena perpètua.
 

El pacte amb Holbrooke

No va deixar d'insistir, tampoc ahir, que el TPII està vulnerant el seu pacte amb el mediador dels Estats Units en la guerra de Bòsnia, Richard Holbrooke, que li hauria promès la immunitat a canvi que es retirés de la vida pública. Va tornar a disparar contra la comunitat internacional, retraient a Alemanya que "forcés la situació i arrossegués la resta de la comunitat internacional a reconèixer Eslovènia, Bòsnia i Croàcia com a Estats". Fins i tot va citar els exsecretaris d'Estat de la Casa Blanca James Baker i Colin Powell, que trobaven "prematur" el reconeixement. I va denunciar un "muntatge de les potències occidentals", acusant-les d'haver portat cadàvers fins a un mercat de Sarajevo per mostrar-les a les càmeres i fer veure que una bomba sèrbia havia matat 78 persones.

"Tant de bo visqués cent vides per poder ser condemnat a cadena perpètua i poder-les passar totes a la presó", deia ahir Kada Hotic, portaveu de les Mares de Srebrenica, a la porta del Tribunal de l'Haia. Els serbobosnians, liderats pel braç executor de Karadzic, Ratko Mladic, que encara segueix lliure, li van matar el fill a cops i l'únic que la pot alleujar és que el cervell de tot plegat mori entre reixes. "Si el TPII vol, trobarà proves per condemnar-lo i el condemnarà a cadena perpètua, perquè hi ha fets que és impossible ignorar".

Karadzic porta un any i mig burlant-se de les víctimes i del TPII, boicotejant l'inici del seu judici, negant-se a comparèixer i posant excuses legals: aquesta és la mateixa estratègia que va seguir el seu mentor, Slobodan Milosevic, que va morir a la seva cel·la de Scheveningen sense que els jutges tinguessin temps de dictar una sentència exemplar. Fins divendres passat, Karadzic va intentar que el TPII ajornés la vista d'ahir, al·legant que no ha tingut temps per llegir "el milió i mig de pàgines de l'acusació. Dels 161 acusats per l'Haia només 56 han estat declarats culpables i condemnats, setze han mort sense que se'ls hagi dictat sentència i sis amb el judici a mitges.