Srebrenica, la vergüenza de Europa

La fiscalia manté que Mladic va ordenar a consciència la matança de Srebrenica

Data: 
17 May 2012

 “Un exèrcit desorganitzat no acaba amb la vida de 8.000 persones”, ha sentenciat el fiscal en la segona jornada del judici contra l'excomandant serbobosnià

S'ha mostrat una filmació del dia que va començar la massacre, on Mladic ordena prosseguir amb “la venjança contra els turcs”

En el segon dia del procés al Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia contra Ratko Mladic, la fiscalia ha mantingut que el comandant serbobosnià durant la guerra de Bòsnia va dirigir “conscient de tots els seus actes” la matança de Srebrenica, contra milers de bosnians musulmans, l'any 1995.

“Un exèrcit desorganitzat no acaba amb la vida de 8.000 persones. Només pot aconseguir-ho un exèrcit ben liderat, que sap què fa”, ha sentenciat el fiscal Peter McCloskey, que ha continuat amb els al·legats iniciats ahir a La Haia, amb els quals la fiscalia vol demostrar la responsabilitat de Mladic per crims contra la humanitat i per genocidi durant la guerra.

Una de les 28.000 proves de què disposa la fiscalia és un vídeo, enregistrat per un mercenari, que s'ha mostrat en el segon dia del judici. La filmació, de l'11 de juliol, dia que va començar la massacre, mostra com Mladic ordena als seus homes prosseguir amb “la venjança contra els turcs” i fa cremar una bandera turca, que fins llavors onejava a Srebrenica.

Els fiscals presentaran durant el procés judicial més de 400 testimonis, set dels quals declararan en persona a la sala. Uns 140 més, tanmateix, estan disposats a acarar-se a la defensa de l'excomandant, si ho planteja.

El judici se celebra quan el record de l'esclat de la guerra de Bòsnia compleix 20 anys, i quan en fa disset que el tribunal va publicar la primera acusació contra Mladic per crims de guerra.