Srebrenica, la vergüenza de Europa

La Haia L'excap militar serbobosnià Ratko Mladic qualifica de "satànic" el Tribunal Penal per l'antiga Iugoslàvia

Data: 
28 Ene 2014

L'excap militar serbobosnià Ratko Mladic ha qualificat de "satànic" el Tribunal Penal Internacional per l'antiga Iugoslàvia, on declara com a testimoni en el judici contra l'exlíder dels serbis de Bòsnia, Radovan Karadzic. Mladic ha començat d'aquesta manera la seva compareixença davant el tribunal de l'ONU, després de dir al seu president, el jutge O-Gon Kwon, que "les seves citacions judicials, els seus tòpics, les seves acusacions falses... no m'importen gens". Davant les desqualificacions de l'exgeneral Mladic, el jutge l'ha advertit que amb la seva actitud s'arriscava a penes addicionals per desacatament al tribunal.

La justícia internacional està processant Karadzic per suposats crims contra la humanitat durant la guerra de Bòsnia, en especial el setge de Sarajevo i la matança de Srebrenica. Karadzic ha fet cridar a declarar Mladic per demostrar que va ser l'excap militar el responsable d'aquests fets i no ell. Més de 8.000 homes musulmans van morir a conseqüència de la repressió serbobosniana a Srebrenica el 1995.

L'exgeneral està acusat de genocidi i crims de guerra i contra la humanitat durant la guerra dels Balcans, entre el 1992 i el 1995. Mladic i Karadzic tenen processos diferents per imputacions de delictes semblants i tots dos insisteixen a dir que són innocents.