Srebrenica, la vergüenza de Europa

Les víctimes d'Srebrenica denuncien per "genocidi" davant el TPI responsables de l'ONU, entre ells Annan

Data: 
4 Feb 2000

 L'HAIA, 4 (EP/AFP) Una associació de supervivents de la matança d'Srebrenica han presentat denúncia avui per "genocidi" davant el Tribunal Penal Internacional per a l'ex-Iugoslàvia (TPI) contra diversos reponsables de l'ONU, entre ells el secretari general de l'organització, Kofi Annan, als que acusa de complicitat en les massacres de 1995 en aquest enclavament bosnià-musulmà.

L'associació "Mares d'Srebrenica et Podrinja", que ja havia anunciat el desembre passat la intenció de presentar la querella, ha declarat, a través del seu advocat nord-americà Francis Boyle, que els supervivents de Srebrenica, la presa pels serbis dels quals de Bòsnia el juliol de 1995 va donar lloc als pitjors crims del conflicte de l'ex-Iugoslàvia, desitgen que el TPI inculpi els responsables de l'ONU per crims de guerra, "genocidi i crims contra la Humanitat".

La denúncia es dirigeix, sobretot, contra l'exsecretari general de l'ONU, Butros Butros-Ghali, el successor, Kofi Annan, l'exemissari de l'ex-Iugoslavia, Yashui Akashi, i els generals francesos i britànics de la Força de Protecció de l'ONU (FORPRONU) Bernard Janvier i Michael Rosa. Entre la resta de persones denunciads figura l'exministre de Defensa dels Països Baixos, Joris Voorhoeve i el coronel Ton Karremans, antic comandament dels Cascos Blaus holandesos a Sbrènica.

Les Mares d'Sbrenica han demanat l'obertura d'una investigació per part del TPI, durant una reunió amb la procuradora d'aquest organisme, Carla del Ponte, que ha tingut lloc aquest matí a la seu de l'Haia.