Srebrenica, la vergüenza de Europa

Milers de musulmans de Bòsnia recorden la matança de Srebrenica vuit anys després

Data: 
11 Jul 2003

El fantasma de les últimes guerres als Balcans ha ressuscitat avui amb un dels episodis més terribles i més vergonyosos: la matança de Srebrenica. Ja han passat vuit anys, els principals responsables dels fets encara estan en llibertat i el que no s'esborra són els sentiments, sobretot, dels que en van patir directament les conseqüències. L'11 de juliol de 1995, davant la passivitat dels cascos blaus de les Nacions Unides, les tropes del general Ratko Mladic van executar entre 7.000 i 12.000 homes musulmans.

En autocars i procedents de diversos punts de Bòsnia, més de 10.000 musulmans s'han aplegat a Srebrenica. Molts fa dies que van sortir de Sarajevo acompanyant el comboi que traslladava els 282 fèretres amb les despulles dels seus.

Les restes humanes formen part dels milers d'homes i nens -entre 7.000 i 12.000- que van morir assassinats, ara fa vuit anys, per les forces sèrbies, pocs mesos abans de la fi de la guerra de Bòsnia, en la que és la massacre més gran a Europa des de la Segona Guerra Mundial. Al pas del comboi per diverses ciutats sèrbies, ha estat rebut amb insults i llançament de pedres, mentre que ha estat objecte d'homenatges sentits quan ha travessat localitats de població musulmana.

Els laboratoris d'identificació de les restes humanes continuen treballant a Sarajevo. Fins ara es calcula que les restes de 1.800 persones ja tenen nom i cognom. 282 fèretres amb les despulles d'aquestes víctimes identificades han estat traslladats aquesta setmana des de la capital de Bòsnia en camions frigorífics cap al cementiri de Srebrenica.

Vuit anys després d'aquella massacre, en una zona sota protecció de l'ONU i amb la passivitat dels cascos blaus holandesos, els dos màxims responsables continuen desapareguts.

Es tracta de l'exlíder dels serbis de Bòsnia Radovan Karadzic i del general Ratko Mladic, que van planificar i executar la matança com a part d'un ampli projecte de neteja ètnica.

El Tribunal Penal Internacional ha establert 15 inculpats, però vuit anys després del drama només dos han estat condemnats per crims de guerra.

Milers de bosnians han acompanyat els 282 fèretres amb les restes identificades (EFE)