Srebrenica, la vergüenza de Europa

Milers de musulmans es desplacen a Srebrenica per commemorar el setè aniversari de la massacre

Data: 
11 Jul 2002

SREBRENICA, 11 (EUROPA PRESS) Milers de musulmans han començat a arribar avui a Potocari, a prop de Srebrenica, per commemorar el setè aniversari de la pitjor massacre comesa a Europa des de la Segona Guerra Mundial, en un context de fortes mesures de seguretat.

Diversos autobusos han sortit de la ciutat de Kladanj amb centenars de supervivents de la massacre. Els organitzadors han indicat que s'esperaven unes 5.000 persones. Una portaveu de l'ONU, Kristen Haupt, havia assenyalat poc abans a Sarajevo que s'aplicarien fortes mesures de seguretat per impedir la violència entre els diversos grups ètnics.

Haupt ha assenyalat que uns 1.500 efectius de la policia bosniana seran desplegats, supervisats per uns 100 policies de Nacions Unides.

A més, s'han desplegat policies, incloent elements antiavalots, cada 100 metres al llarg de la carretera de 80 quilòmetres que porta de Kladanj a Srebrenica.

Les forces serbo-bosnianes han massacrat a la regió de Srebrenica a 7.000 musulmans bosnians l'11 de juliol de 1995. En aquesta època, Srebrenica era un "lloc protegit" per l'ONU, sota la vigilància de les tropes holandeses de les Nacions Unides.

Més de 6.000 cadàvers de les víctimes de Srebrenica van ser desenterrats de nombroses fosses comunes durant els últims set anys, però només 309 van ser identificats. Actualment els cossos es troben emmagatzemats al cementiri de Visoko, a prop de Sarajevo, i en una instal·lació especial a la ciutat de Tuzla (nord de Bòsnia).

No hi haurà discursos polítics durant la cerimònia d'avui, només oracions a les quals assistiran els supervivents, ciutadans bosnians i responsables internacionals. Els informes dels supervivents, les fotografies aèries i les macabres proves extretes de les fosses comunes assenyalen que els musulmans van ser executats sumàriament a Srebrenica per les tropes que es trobaven sota les ordres del líder militar serbiobosnià el general Ratko Mladic, i el seu lloctinent, el general Radislav Krstic.