Srebrenica, la vergüenza de Europa

Milosevic, acusat de crims de guerra, crims contra la humanitat i genocidi

Data: 
12 Feb 2001

Crims de guerra, crims contra la humanitat i genocidi conformen les acusacions que hi ha dictades contra Slobodan Milosevic per la seva responsabilitat en les guerres balcàniques de la dècada passada.

La Creu Roja a Tuzla guarda 4.000 cadàvers sense identificar. Les despulles estan classificades per sexe, edat i lloc on van ser trobades. Es calcula que 7.000 persones, la majoria homes eslavomusulmans, van ser assassinats els dies posteriors a la conquesta de Srebrenica per milicians serbis.

Però no són les xifres, sinó la intenció i el mètode el que determina l'existència d'un crim universal.

Es considera crim de guerra el comès en època de conflicte contra persones que no participin o que hagin deixat de participar en hostilitats. Inclou l'assassinat i la deportació.

El crim contra la humanitat és semblant a l'anterior, però regeix en èpoques de pau. Inclou delictes com l'esclavitud, l'extermini o la persecució.

Per genocidi s'entén l'assasinat col·lectiu, l'esterilització, la deportació i el càstig arbitrari amb la intenció de destruir totalment o parcialment un grup ètnic, racial o religiós.

En el cas de l'expresident Milosevic, aquests càrrecs tenen noms i dates.

Croàcia. Crims de guerra i contra la humanitat. Se l'acusa d'intentar expulsar 170.000 ciutadans catòlics de la regió d'Eslavònia i la Krajina, de la massacre de Vukovar, del setge de Dubrovnik i de la detenció de civils en condicions inhumanes.

Bòsnia. Aquí se li suma l'acusació de genocidi, per haver planificat i ordenat la destrucció del poble eslau de religió musulmana. Se l'acusa de la deportació de més d'un quart de milió de persones. També se li atribueix la mort de 9.000 persones a Srebrenica, a Sarajevo i als camps de concentració d'Omarska i Keraterm.

Kosovo. Crims de guerra i contra la humanitat. Se l'acusa de portar a terme una empresa militar intencionada per expulsar els albanokosovars. Se li atribueix la mort de milers de civils. L'actual govern iugoslau aportarà les proves per demostrar que Milosevic va ordenar l'ocultació de cadàvers en fosses comunes per evitar que fossin detectats pels investigadors internacionals. Però la terra ha anat revelant els secrets que avui acusen directament el forjador de la gran Sèrbia.

Les acusacions contra Slobodan Milosevic