Srebrenica, la vergüenza de Europa

Milosevic es queixa per haver sigut "satanitzat" per la premsa i assegura ser víctima d'un "procés polític"

Data: 
6 Ago 2004

PARIS, 6 (Del corresponsal d''EUROPA PRESS, Javier Gómez Muñoz). L''expresident serbi Slobodan Milosevic, de 63 anys, considera que ha sigut "satanitzat per la premsa i els governs occidentals" i que el juí al qual s''enfrontarà des del 31 d''agost en el Tribunal Penal Internacional de l''Haia per a l''exIugoslàvia és un "procés polític".

"Els jutges han rebut instruccions per part dels Governs occidentals, que han jurat eliminar-me", protesta Milosevic, reclòs en una oficina de la presó de Scheveningen, al nord de l''Haia. L'expresident prepara en estos dies la seua defensa, ja que serà ell mateix el seu propi advocat. Milosevic, en declaracions al diari francés "Le Figaro", confirma que rebutjarà les 63 acusacions que se li imputen.

Després d''un primer discurs de quatre hores, en el qual exposarà lliurement els seus arguments i que serà televisat, com tots els juís del TPII, Milosevic disposarà de 150 sessions per a argumentar tota la seua defensa i cridar els seus testimonis.

"L'atac a Srebrenica -on van morir 7.000 bosnians musulmans executats després de la presa de la ciutat, suposadament defensada per l''ONU- va ser un immens error estratègic dels serbis de Bòsnia, amb els quals no tenia bones relacions en aquell moment", afirma fredament Milosevic.

L''exdictador posa la mà en el foc per Ratko Mladic, qui va ordenar les matances de Srebrenica i que està en fuga amb un mandat d''arrest del TPI: "No crec que poguera ordenar alguna cosa semblant, contrari a l''honor militar serbi".

Slobodan Milosevic afirma que ell va estar sempre "en contra de la guerra civil, on estava clar que no hi hauria més que perdedors". Respecte a la seua actuació a Kosovo, l''explicació, segons ell, es reduïx que "Kosovo és una província sèrbia confrontada a l''amenaça terrorista de la UCK. La ingerència dels occidentals no era acceptable".