Srebrenica, la vergüenza de Europa

Milosevic haurà de respondre de tots els crims que se li imputen en dos judicis

Data: 
11 Dic 2001

LA HAIA
El Tribunal Penal Internacional ha decidit ja com jutjarà Slobodan Milosevic de tots els crims que li imputen en els tres conflictes armats de l'antiga Iugoslàvia: Croàcia, Bòsnia i Kosovo.

Slobodan Milosevic haurà de respondre a les acusacions que pesen sobre ell en dos judicis, un sobre Kosovo, i l'altre sobre Bòsnia i Croàcia.

Milosevic, que ha comparegut per tercer cop davant del TPI, està acusat de crims contra la humanitat i genocidi.

El tribunal de La Haia ha fixat per al 12 de febrer l'inici del judici pels crims comesos durant la guerra de Kosovo, però no ha especificat quan començarà l'altre procés. L'expresident iugoslau ha estat inculpat avui també del delicte de genocidi.

El TPI ha acusat avui formalment l'expresident iugoslau, Slobodan Milosevic, de genocidi en la guerra de Bòsnia. Aquest és el càrrec més greu de tots els que se li han imputat fins ara. Milosevic, igual que les anteriors compareixences, s'ha negat a reconèixer el tribunal i no ha volgut contestar si es considerava culpable o innocent dels nous càrrecs.

Primer va ser Kosovo, després Croàcia i ara Bòsnia. L'expresident de Iugoslàvia, Slobodan Milosevic, ha comparegut aquest matí per tercera vegada davant del tribunal penal internacional de la Haia, aquest cop per respondre als 29 càrrecs de genocidi contra els musulmans i els croats bosnians.

Una vegada més, Milosevic ha declinat pronunciar-se sobre la seva culpabilitat i s'ha mostrat impassible quan li han llegit alguns dels episodis més foscos de la guerra a Bòsnia, com la matança d'almenys 7.000 musulmans a Srebrenica.

Només el setge de Sarajevo, que va durar més de tres anys, va provocar 11.700 morts, com els que van morir per un obús al mercat central de la capital bosniana. La ciutat va quedar destruïda. Morts, violacions i persecucions. Quatre milions de desplaçats, víctimes de la neteja ètnica del 92 al 95.

La fiscal Carla del Ponte ha demanat que les tres inculpacions siguin un únic procés i no tres de diferents, amb l'argument que Milosevic va ser l'arquitecte d'un pla per annexionar-se les zones sèrbies de Croàcia, Bòsnia i tot Kosovo per crear la gran Sèrbia.

"Els responsables de la guerra són les forces que van desmembrar Iugoslàvia. Jo he portat la pau i no la guerra a Bòsnia", ha dit Milosevic, i ha qualificat de suprema absurditat els càrrecs que se li imputen.

Milosevic manté la seva arrogància