Srebrenica, la vergüenza de Europa

Mor a la Haia l'expresident iugoslau Slobodan Milosevic

Data: 
11 Mar 2006

La Haia

L'expresident iugoslau Slobodan Milosevic ha mort a la unitat de detenció del Tribunal Penal Internacional per l'antiga Iugoslàvia (TPI), a la Haia, on l'estaven processant per crims de guerra des del 2002. Així ho ha avançat l'emissora de ràdio local B92 a Belgrad. Milosevic, de 64 anys, havia adduït problemes de salut en els últims mesos per mirar de frenar el procés contra la seva persona. De moment, es desconeixen els detalls del decés, tot i que les informacions de què es disposa parlen de mort per causes naturals.

El primer a pronunciar-se en aquest sentit ha estat el ministre d'Afers Estrangers holandès, Bernard Bot. El diplomàtic holandès ha fet aquestes afirmacions en el decurs de la reunió d'Afers Estrangers de la Unió Europea, que precisament analitza la situació als Balcans.
La notícia l'ha avançat l'emissora B92, i després s'hi han afegit l'agència sèrbia Beta i fonts del govern serbi. Tot i que el Tribunal Penal Internacional per l'antiga Iugoslàvia no ha volgut confirmar la notícia en un primer moment, finalment ha ratificat que el decés de Milosevic s'ha produït a la cel·la que ocupava i que l'expresident iugoslau ha estat trobat mort aquest matí.

Milosevic havia demanat el passat mes de febrer que el TPI li permetés viatjar a Moscou per ser atès de la seva hipertensió crònica en un centre hospitalari, petició que va ser denegada pel tribunal. L'expresident serbi estava acusat de crims de guerra, crims contra la humanitat i genocidi pel seu paper a les guerres a Croàcia i Bòsnia (1991-1995) i a Kosovo (1998-1999).

Borislav Misolevic, germà de Slobodan, ha responsabilitzat el TPI de la seva mort. "Tota la responsabilitat d'això recau en el Tribunal Internacional per l'antiga Iugoslàvia", ha dit Borislav. El germà del desaparegut president iugoslau, que resideix a la capital russa, ha assegurat que s'ha assabentat de la notícia a través dels mitjans de comunicació.

Veure vídeo