Srebrenica, la vergüenza de Europa

Nou anys després de la massacre de Srebrenica, ni es perdona ni s'oblida

Data: 
11 Nov 2004

Prop de 20.000 musulmans de Bòsnia commemoren avui el novè aniversari de la massacre comesa el 1995 per les forces sèrbies a Srebrenica. Familiars i supervivents de la "neteja" ètnica més atroç comesa després de la Segona Guerra Mundial, s'han aplegat aquest matí davant les tombes on seran enterrades les restes de 338 víctimes descobertes en diverses fosses comunes. Set mil persones van morir en aquella matança ordenada pel líder dels serbis de Bòsnia Radovan Karadzic i el cap militar Ratko Mladic, buscats encara per genocidi pel TPI.

Un total de 338 víctimes musulmanes de la matança del 1995 protagonitzada pels serbis, la més gran després de la Segona Guerra Mundial, han pogut ser enterrades després de 9 anys. Prop de 20.000 persones s'han aplegat per acompanyar les famílies i retre homenatge als 7.500 musulmans executats. Homes, dones i nens van ser afusellats i llançats a fosses comunes per intentar amagar la carnisseria. Els serbobosnians van admetre al mes passat per primera vegada aquest crim massiu, que el mateix president de l'entitat sèrbia de Bòsnia, Dragan Cavic, va definir de "pàgina negra" en la història del poble serbi.

També es va demanar que els dos responsables, els líders polític i militar de l'època, Radovan Karadzic i Ratko Mladic, es lliuressin a la justícia. Tots dos estan acusats de genocidi pel Tribunal Penal Internacional, però fins ara han pogut esquivar la detenció per l'admiració d'una part de la població sèrbia que els manté protegits molt probablement a la zona que està sota el seu control.

En aquest cementiri s'hi enterraran 338 cadàvers que s'han descobert en fosses comunes.