Srebrenica, la vergüenza de Europa
Plavsic complirà 11 anys de condemna en una presó sueca d'alta seguretat
El centre té sauna i les internes poden fer equitació
Redacció
ESTOCOLM
La criminal de guerra serbobosniana i expresidenta de la Republika Srpska (RS, entitat sèrbia de Bòsnia) Biljiana Plavsic va ser transferida ahir a la presó de dones més important de Suècia, Hinseberg, per complir-hi onze anys de condemna, segons la sentència del Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPI), per haver comès crims de guerra i crims contra la humanitat durant la guerra de Bòsnia (1992-1995).
Plavsic, que el 26 de juny passat va ser traslladada des de l'Haia fins a la presó transitòria de Kronobergshaket, a Estocolm, complirà la resta de la seva condemna al centre penitenciari de Hinseberg, a la localitat d'Oerebro, uns 200 quilòmetres a l'oest de la capital sueca. Aquesta és una de les presons més luxoses d'Europa, on les internes disposen de sauna, sala de massatges, televisió a les habitacions i poden realitzar activitats com jardineria, classes de salsa, muntar a cavall, etc.
"Hinseberg és l'única presó de dones d'alta seguretat que tenim", va al·legar la portaveu del Servei de Presó i Llibertat Condicional de Suècia, Jonna Hudden, per justificar les bones condicions de vida de què gaudirà Plavsic.
Precisament aquest punt ha provocat la còlera de moltes víctimes de les atrocitats que les forces serbobosnianes van cometre a Bòsnia. "En comptes de castigar els principals criminals que van prendre les vides dels nostres éssers estimats, el tribunal internacional de crims de guerra els està premiant", va lamentar Munira Subasic, cap d'un grup de suport als supervivents de la massacre de Srebrenica.
Precisament avui es compleixen vuit anys de la caiguda d'aquesta localitat, designada enclavament de seguretat de l'ONU el 1993, en mans de les forces serbobosnianes, comandades aleshores pel general Ratko Mladic, un dels criminals de guerra més importants que encara no ha estat detingut.
L'11 de juliol del 1995, les tropes i els paramilitars serbobosnians van entrar a Srebrenica, teòricament protegida pels cascos blaus holandesos. Les forces de l'ONU van lliurar la petita ciutat a Mladic, i en poc més de 24 hores, uns 25.000 civils -dones i nens- van ser deportats i moltes dones violades. Uns 8.000 homes i nois -a partir de 12 anys- van ser assassinats en tres dies.
Plavsic, exprofessora de biologia, va reconèixer la seva culpabilitat respecte als crims que li imputava el TPI, fet que va provocar que es retiressin alguns dels càrrecs presentats per la fiscalia i que el tribunal li rebaixés la condemna, que podria haver estat de 25 anys. L'edat de l'acusada, 73 anys, també hi va influir a l'hora de decidir la sentència.