Srebrenica, la vergüenza de Europa

Presó pels autors de la matança de sis bosnians enregistrada en vídeo el 2005

Data: 
10 Abr 2007

Un tribunal serbi condemna quatre paramilitars

 

Un tribunal de Sèrbia ha condemnat a penes d'entre tretze anys i vint de presó quatre paramilitars serbis que van matar a trets sis ciutadans bosnians a prop de Srebrenica, el 1995. Els fets van quedar enregistrats en un vídeo aparegut el juny del 2005, que va servir com a prova en el judici contra l'ex-president serbi, Slobodan Milosevic. La d'avui és la primera sentència que emet un tribunal serbi contra la matança de vuit mil musulmans durant la guerra de Bòsnia.

 

El vídeo en qüestió mostra com els quatre paramilitars, membres de la milícia anomenada Unitat dels Escorpins, porten els sis nois emmanillats en un bosc i els afusellen, d'esquena, un a un. Les imatges, d'extrema duresa, van ser enviades al Tribunal Penal Internacional de l'Haia el juny del 2005, quan se celebrava el procés contra Milosevic.

 

Aquests crims van ser només uns pocs dels milers que van tenir lloc a Bòsnia entre el 1992 i el 1995. Es van morir més de cent mil persones i el 70% eren musulmans, segons dades del Centre d'Investigacions i Documentació de Sarajevo.

 

Absolució polèmica

 

Fa tot just un mes i mig, el Tribunal Internacional de Justícia de l'ONU va qualificar els fets de Srebrenica de genocidi, però en va absoldre Sèrbia en considerar que no hi ha proves de la implicació directa de les autoritats d'aquest país. Amb tot, segons una informació publicada al diari The New York Times, l'ONU va prendre aquesta decisió sense haver estudiat tots els documents que van arribar al TPI perquè Belgrad van esborrar-ne paràgrafs sencers 'per raons de seguretat nacional'.

 

Veure vídeo

Ver video

 Fotograma del vídeo