Srebrenica, la vergüenza de Europa

Ratko Mladic respon a La Haia per crims contra la Humanitat des d'avui

Data: 
16 May 2012

El comandant serbobosnià durant la guerra de Bòsnia està imputat per la matança de Srebrenica, la major a Europa des de l'Holocaust

Ha arribat al Tribunal amb el polze alçat i aplaudint

 

El cap de l'exèrcit serbobosnià durant la guerra de Bòsnia, Ratko Mladic, acusat de crims contra la Humanitat, entre els quals genocidi, ha aparegut per primera vegada al Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia, aplaudint i mostrant el polze alçat. A més, durant la primera sessió, Mladic ha dirigit gestos amenaçants a les mares de víctimes que hi han assistit.

Al judici a La Haia per la massacre de Srebrenica i el setge a Sarajevo, la fiscalia ha citat més de 400 testimonis, dels quals preveu que compareixeran al Tribunal menys de la meitat, i calcula que necessitarà 200 hores per presentar tots els al·legats.

Mladic va ser el màxim responsable de l'assassinat de 8.000 musulmans a Srebrenica, a l'est de Bòsnia, durant dues nits de juliol de 1995. A partir d'avui, ha de respondre per la matança més gran que ha patit Europa des de l'Holocaust. També ha d'afrontar a La Haia 70 assassinats més, a l'est i el nord-est de Bòsnia, i el setge a Sarajevo, on les morts i els ferits van comptar-se per milers. La fiscalia imputa, a més, a les forces sota responsabilitat de Mladic la tortura i abús de civils a 58 centres de detenció.

Fins setze anys després de la primera imputació del Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia, Mladic no va ser detingut, el maig d'ara fa un any. Aviat, els advocats de l'excomandant van presentar-hi un document en què Mladic es declarava innocent dels crims de guerra imputats.

Mladic, ara amb 70 anys, va ser acusat el 1995 al costat de Radovan Karadzic, el líder polític serbobosnià, però van romandre desapareguts més d'una dècada abans de ser enviats a La Haia. El judici contra Karadzic també està engegat.