Srebrenica, la vergüenza de Europa

Sèrbia entrega a la Haia l'exgeneral Zdravko Tolimir, un dels màxims responsables de la matança de Srebrenica

Data: 
1 Jun 2007

La Haia

Zdravko Tolimir, un dels criminals de guerra més buscats pel tribunal penal de l'antiga Iugoslàvia, ha estat detingut. És un exgeneral serbi acusat de participar en la matança de Srebrenica. La justícia sèrbia l'ha entregat al Tribunal Penal de la Haia, que ja ha valorat aquest gest de col·laboració, però que continua reclamant al govern serbi que faciliti la captura dels dos màxims responsables d'aquella massacre: Ratko Mladic i Radovan Karadzic.

Les pressions sobre Sèrbia van fructificant. El tercer fugitiu més buscat per crims de guerra, l'exgeneral serbi de Bòsnia Zdravko Tolimir, va ser arrestat ahir al vespre a Bòsnia i el traslladen a la Haia. Tolimir, que ara té 58 anys, està inculpat per la massacre de Srebrenica del 95, ja que aleshores era un dels col·laboradors més pròxims del fugitiu més buscat, el general Ratko Mladic. Segons sembla, el detingut, fins i tot, hauria creat una xarxa per protegir-se.
Tolimir s'ha convertit en el primer acusat de crims de guerra pel Tribunal Penal per l'Antiga Iugoslàvia detingut a la zona sèrbia de Bòsnia per la mateixa policia serbobosniana. Aquest fet omple d'esperança els familiars de víctimes de la matança de 8.000 musulmans fa dotze anys a Srebrenica. Munira Subasic, presidenta de l'Associació de les Dones de Srebrenica diu que "és un fragment més de la justícia que busquem. Durant dotze anys, he estat buscant les restes de la meva família. Sé que la justícia finalment guanyarà, i això, els criminals, ho han de saber."
Però, a la Haia, la fiscal Carla del Ponte no en té prou. Olga Kavran, portaveu de la fiscal del Tribunal Penal per a l'ex-Iugoslàvia considera que "encara queden cinc fugitius, la majoria a l'abast de Sèrbia. Sèrbia viola moltes obligacions internacionals perquè no entrega el general Mladic ni Radovan Karadzic i altres fugitius, i això no ha canviat."

Cooperar amb la Haia per la detenció de Mladic i Karadzic és vital per a Sèrbia i el seu futur per reprendre converses amb la Unió Europea. El nou govern serbi s'esforça per col·laborar, però la pressió nacionalista que considera els fugitius herois actua de contrapès encara determinant.