Srebrenica, la vergüenza de Europa

Srebrenica enterra 520 víctimes 17 anys després

Data: 
12 Jul 2012

Prop de 30.000 persones van participar ahir, a la localitat bosniana de Srebrenica, en les exèquies de 520 víctimes de la matança contra musulmans perpetrada per forces sèrbies de Bòsnia el 1995. Ahir feia disset anys de la massacre i era el primer cop que es commemoraven els fets amb els principals responsables, Ratko Mladic i Radovan Karadzic, entre reixes i jutjats pel Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia.

El president dels Estats Units, Barack Obama, va denunciar les temptatives de “negar el fet indiscutible que va ser un genocidi”. Al juny, poc després de sortir escollit, el nou president de Sèrbia, el nacionalista populista Tomislav Nikolic, va negar en una entrevista l'existència de tal genocidi. L'11 de juliol del 1995, en la pitjor atrocitat comesa a Europa després de la Segona Guerra Mundial, uns 8.000 homes i adolescents musulmans van morir en aquest enclavament, aleshores sota protecció de l'ONU, a càrrec de soldats holandesos.

El cementiri memorial de Potocari alberga les restes de 5.137 víctimes de les prop de 6.700 identificades amb anàlisis d'ADN. Encara es busquen 1.500 desapareguts.