Srebrenica, la vergüenza de Europa

Troben una fossa comuna amb prop de cent cadàvers de víctimes de la matança de Srebrenica

Data: 
11 Nov 2006

Sarajevo

Un grup de forenses ha trobat una fossa comuna amb prop de 100 cadàvers de víctimes de la matança de Srebrenica, a la localitat de Snagovo, a prop de la frontera amb Sèrbia. La majoria de les víctimes podrien ser bosnis musulmans assassinats a Srebrenica l'estiu del 1995, després que les tropes serbobosnianes van conquerir aquella zona. De moment s'han exhumat 26 cadàvers però s'espera trobar-ne fins a 100. A Srebrenica van ser assassinats 8.000 homes musulmans per l'exèrcit serbobosnià, pocs mesos abans del final de la guerra civil de Bòsnia, que va durar tres anys i mig.

Les autoritats bosnianes han informat que de moment s'han recuperat 21 cossos complets i 5 d'incomplets de la fossa de Snagovo, a més d'altres restes com benes d'ulls, casquets de bala i restes de roba.

Els principals acusats de la matança de Srebrenica pel Tribunal Penal Internacional per l'antiga Iugoslàvia, els exlíders polític i militar serbobosnians Radovan Karadzic i el general Ratko Mladic, respectivament, segueixen en llibertat pròfugs de la justícia.

L'any passat es van exhumar els cadàvers de 230 musulmans en una altra fossa comuna de Snagovo, també víctimes de Srebrenica.