Srebrenica, la vergüenza de Europa

Un comandant serbi, condemnat a 27 anys per la matança de Srebrenica

Data: 
3 Dic 2003

Comença a l'Haia el judici contra dos militars musulmans d'alt rang

Redacció
L'HAIA

El Tribunal Penal Internacional per a l'ex-Iugoslàvia (TPI) va condemnar ahir a 27 anys de presó l'oficial serbobosnià Momir Nikolic per crims contra la humanitat, comesos en la matança de Srebrenica.

El tribunal va anar més enllà de la demanda de la fiscalia, que havia suggerit una pena d'entre 15 i 20 anys de presó. El president del tribunal, el jutge Liu Daqun, va llegir el veredicte en què es declarava Nikolic culpable. La matança de Srebrenica es va "cometre amb un nivell de brutalitat i depravació mai vist fins llavors en un conflicte a l'ex-Iugoslàvia", va dir Daqun.

Detingut l'abril del 2002, Nikolic va declarar-se no-culpable de crims de guerra, crims contra la humanitat i genocidi, però poc després va canviar de parer i va admetre el càrrec de crims contra la humanitat. A canvi, la fiscalia va acceptar retirar-li els altres dos càrrecs.

El tribunal va tenir en compte a l'hora de determinar la condemna els remordiments expressats per l'inculpat així com els detalls, desconeguts fins llavors, sobre la preparació de les massacres de Srebrenica (a la Bòsnia oriental, el 1995) que van acabar amb la vida de més 7.500 homes i nens bosniomusulmans, segons la Creu Roja Internacional. Nikolic va explicar que el juliol del 1995 va participar en reunions de l'exèrcit serbobosnià en què es van discutir obertament els plans per executar musulmans i va implicar en les massacres el comandant de l'exèrcit serbobosnià Dragan Obrenovic.

Momir Nikolic, de 48 anys, va "veure amb els seus ulls la separació dels homes de les seves famílies, va sentir el plor dels nens que veien com s'enduien els seus pares, va veure la por als ulls de les dones quan van entendre que ja no podien fer res més pels seus marits, pels seus pares, pels seus fills", va explicar el president del tribunal.

Nikolic era un comandant adjunt de la brigada Bratunac que va encerclar Srebrenica, població considerada "zona segura" i teòricament protegida per l'ONU però que va ser entregada als serbis per aquesta organització el juliol del 1995.

Paral·lelament a l'anunci de la sentència de Nikolic, ahir va començar a l'Haia (seu del TPI) el judici contra dos oficials musulmans de Bòsnia, el general retirat Enver Hadzihasanovic i el coronel Amir Kubura, acusats dels crims comesos pels seus subordinats durant la guerra de Bòsnia (1992-95).

La fiscalia va precisar que els dos homes seuen al banc dels acusats per la seva jerarquia, "per haver fracassat en la prevenció i el càstig dels crims comesos pels seus subordinats", entre els quals hi ha assassinats, execucions sumàries, pillatge, destrucció de poblacions i esglésies i actes de crueltat. És la primera vegada que dos oficials d'alt rang de l'exèrcit de Bòsnia compareixen com a acusats davant del TPI. Els crims en què se'ls implica van ser perpetrats el 1993 contra civils i militars croats a la Bòsnia central.