Srebrenica, la vergüenza de Europa

Un general francès afirma que els plans de defensa de l'ONU van provocar la matança de Srebrenica

Data: 
22 Feb 2001

PARÍS, 22 (EP/AFP) El general francès Bertrand de la Presle ha afirmat avui, en la seva declaració davant l'Assemblea Nacional, que els plans de defensa preparats per l'ONU i la seva debilitat van ser els que van provocar la matança de musulmans de Srebrenica al juliol de 1995.

En el seu testimoni davant la comissió especial de l'Assemblea sobre aquesta matança perpetrada per les forces serbobosnianes, el general De la Presle, un dels comandants del contingent francès a Bòsnia, ha explicat que "l'opció lleugera de 7.600 homes, amb un suport aeri de l'OTAN, portava en si mateixa el germen del drama de Srebrenica".

En efecte, els experts militars estimaven necessari l'enviament de 36.000 soldats per garantir la pau a Bòsnia, però l'ONU va decidir finalment enviar-ne molts menys. A més, el suport aeri que havia de prestar l'OTAN "es va fer difícil, ja que els serbis de Bòsnia havien posat en marxa el 1994 un dispositiu de defensa antiaèria", ha subratllat el militar francès.

Així mateix, el general De la Presle ha atribuït part de la responsabilitat a les autoritats musulmanes. En aquest sentit, ha recordat que el comandant militar de Srebrenica Naser Oric li va expressar en persona que tenia el sentiment d'haver estat abandonat per les autoritats de Sarajevo i pel president musulmà Alia Izetbegovic.