Srebrenica, la vergüenza de Europa

Un milió de bosnians han retornat a casa des que va acabar la guerra el 1995

Data: 
22 Sep 2004

L'ACNUR diu que encara hi ha 460.000 persones en centres d'acollida o habitatges provisionals

Redacció
GINEBRA / SARAJEVO

Molts retornats formen part ara de comunitats minoritàries en poblacions on abans eren majoria

Un milió de refugiats i desplaçats bosnians -un 45% del total- que van ser expulsats de casa seva, i dels seus pobles i ciutats durant la guerra (1992-1995), ja han tornat als seus llocs d'origen, segons va anunciar ahir l'Alta Comissaria de l'ONU per als Refugiats (ACNUR).

"No es pot menysprear la importància d'assolir aquesta xifra històrica" -va dir el cap de l'ACNUR, Ruud Lubbers, en un comunicat-. "Demostra la determinació de molta gent a Bòsnia i Hercegovina de tancar aquest devastador capítol de les seves vides".

Uns 2,2 milions de bosnians van ser forçats a deixar les seves llars en el conflicte més sagnant que hi ha hagut a Europa després de la II Guerra Mundial. La majoria dels refugiats i desplaçats són bosnians musulmans, víctimes de la campanya de neteja ètnica llançada pels radicals serbis.

Gairebé la meitat dels retornats s'han instal·lat en zones on ara representen una minoria. Aquest és el cas dels musulmans que han tornat a viure en àrees que han quedat en l'entitat sèrbia de Bòsnia, la Republika Srpska (RS). La majoria d'aquestes persones són novament a les seves localitats originàries, alguns en les seves cases reconstruïdes i d'altres en pisos o cases de nova construcció. En molts llocs, la tensió encara es respira en l'ambient, i en diversos casos ha esclatat la violència quan alguns refugiats o desplaçats han intentat retornar a casa. Sovint han hagut de fer el retorn escortats per la policia de l'ONU i en diverses ocasions han estat rebuts a pedrades o els han destruït les cases noves.

"La situació segueix sent clarament inestable en moltes parts del país; per tant, el repte que tenim davant és consolidar els retorns que s'han produït i fer-los sostenibles", va dir el representant de l'ACNUR a Bòsnia, Udo Janz.

Aproximadament 1,2 milions de persones estan registrades com a refugiats o desplaçats interns. Es calcula que més de la meitat han trobat cases noves en alguna localitat de Bòsnia o a l'estranger i pensen quedar-s'hi, ja que han reorganitzat la seva vida, segons va indicar Janz. Però uns 460.000 bosnians desplaçats dins de Bòsnia o refugiats a les veïnes Croàcia i Sèrbia i Montenegro encara són en centres de refugiats o en cases provisionals.

L'ACNUR i les autoritats bosnianes depenen molt dels fons per al desenvolupament i dels bancs per tal de millorar les condicions d'aquestes persones, ja que l'assistència humanitària cada vegada disminueix més a Bòsnia.

"Encara queda molt per fer", -va afirmar Janz-. "Reparar infraestructures essencials, reconstruir cases, crear llocs de treball i invertir en educació i sanitat". "Costa molt de temps reparar un país que ha estat danyat d'una manera tan terrible com aquest -físicament, econòmicament i psicològica", va afegir Janz.