Srebrenica, la vergüenza de Europa

Un tribunal exculpa Holanda de la matança de Srebrenica

Data: 
11 Sep 2008

DECISIÓ Un jutjat de l'Haia rebutja la denúncia de dos familiars de víctimes del genocidi a la ciutat bosniana el 1995 RESPONSABILITAT Eximeix l'Estat al·legant que els seus soldats actuaven sota mandat de l'ONU

 

 

 

 

 

Soldats holandesos a la base de Potocari, al nord de Srebrenica, el 16 de juliol del 1995, cinc dies després de la caiguda de la ciutat en mans serbobosnianes 
AFP

 

Un tribunal holandès de primera instància va sentenciar ahir que Holanda no és responsable de la matança de més de 8.000 musulmans a la ciutat bosniana de Srebrenica, l'any 1995, rebutjant la denúncia de dos familiars de víctimes que demanaven una indemnització d'aquest país.

"L'actuació del batalló holandès (en la missió de pau de l'ONU a Bòsnia) ha de ser atribuïda exclusivament a les Nacions Unides [...] cosa que significa que l'Estat (holandès) no pot ser considerat responsable d'un eventual fet incorrecte del destacament", diu la sentència llegida ahir a l'Haia.

 

Sense indemnitzacions

La demanda va ser presentada per un intèrpret de les Nacions Unides, Hasan Nuhanovic, que va perdre els seus pares i un germà a la matança, i per la vídua de Rizo Mustafic, que treballava com a electricista. A la denúncia, els dos reclamaven la responsabilitat civil d'Holanda en la mort dels seus familiars, perquè eren els cascos blaus d'aquest país els encarregats de protegir Srebrenica el 1995.

Els jutges van concloure que els militars holandesos actuaven sota mandat de les Nacions Unides i no de l'Estat holandès i, per això, l'eximeixen de tota responsabilitat civil.

Tanmateix, els jutges van remarcar que "la tristesa" dels demandants s'hauria de contextualitzar en un drama "encara més gran que va derivar en l'assassinat en massa d'homes musulmans durant les setmanes que van succeir a la caiguda de Srebrenica". Els dos demandants van anunciar que recorreran la decisió del jutj at, que pot ser apel·lada en un tribunal de segona instància.

El mateix jutjat va concloure el juliol passat, en un altre cas interposat per un grup de mares de musulmans morts a Srebrenica, que l'ONU té immunitat en relació amb la matança a la ciutat bosniana. La responsabilitat de l'Estat holandès també serà tractada en un altre procés iniciat per les anomenades mares de Srebrenica que encara no se sap quan començarà.

Per altra banda, l'expresident serbi Milan Milutinovic va obtenir ahir la llibertat provisional del Tribunal Pe- nal Internacional per a l'ex-Iugoslàvia per rebre tractament mèdic a Sèrbia fins al 2 d'octubre. Milutinovic és jutjat amb cinc imputats més per la campanya de terror contra els albanokosovars a Kosovo el 1999.