Cens de refugiats a Manresa
durant la Guerra Civil Els protagonistes d’una història oblidada

Bombes sobre comboi de Quàquers

Barcelona, 19 de gener

Vuitanta nens espanyols han estat a punt de caure víctimes dels persistents bombardeigs que han tingut lloc avui, mentre eren evacuats d’una colònia infantil quàquer, situada a unes 56 milles de les línies del front. Per a major seguretat, aquesta nit han estat traslladats, procedents d’una colònia situada prop de Manresa, a unes 62 milles al nord-oest de Barcelona. Els nens no seran enviats a cap altra colònia infantil.

J.C. Wigham, president del Servei Internacional dels Amics Quàquers, ha explicat aquesta nit que els infants han tingut un viatge ple de sobresalts i nervis. Segons ha confirmat, els dos camions buits que es van enviar per recollir-los van ser bombardejats dos cops en plena carretera. Durant el trajecte, en dues ocasions els infants van haver de dispersar-se pels camps dels costats mentre duraven els bombardeigs.

Arran dels bombardeigs soferts durant l'anada, Wigham, amb el seu conductor anglès, Robert Wheeler, i un conductor espanyol, va rescatar diversos ferits, entre ells un nen que estava inconscient i diverses dones d’edat, tots els quals van ser portats a l'hospital de Manresa.

Wigham confirma que una bona part de les tasques de socors dels quàquers s’estan portant a terme actualment a Espanya. (Reuter)